Реформаторите поставят условия за партиите в бъдещата коалиция

СДС и БЗНС не дойдоха за консултациите с ГЕРБ

Нели Чолашка 15 октомври 2014 в 15:05 4240 5

Лидерите на Реформаторския блок.

Реформаторският блок ще поставят условие на ГЕРБ кои партии могат да влязат в бъдещото коалиционно правителство на провежданите в момента консултации за сформирането на бъдещия кабинет.

Това става ясно от платформата на Блока, с която Реформаторите влязоха на срещата с ГЕРБ.

РБ настояват коалицията да изключи БСП, ДПС, "Атака" и "България без цензура", защото са носители на модела "КОЙ". Те са склонни да допуснат да коалицията само Патриотичния фронт и АБВ.

В платформата се излагат и позициите на Реформаторите за промени в съдебната система, за активно участие във формирането на единни позиции на НАТО и ЕС и противопоставяне против прояви на националпопулизма, ксенофобията и религиозния фундаментализъм.

Блокът влезе на преговорите и с втори документ, който ще предложат при постигане на съгласие по платформата.

Предложенията са за реформи в секторите правосъдие и сигурност, администрация и управление, икономика и земеделие, здравеопазване, образование и социална политика и интеграция и права на малцинствата.

Въпреки очакванията в разговорите да участват шестима преговарящи от РБ за срещата се явиха само четирима - Петър Москов от ДСБ, Димитър Танев от ДБГ, Корман Исмаилов от НПСД и Трайчо Трайков от Гражданския съвет.

Излъченият представител на СДС Румен Христов не дойде за консултациите, няма и представител на БЗНС.

ГЕРБ провежда трети пореден ден консултации с останалите партии, които влизат в парламента.

След срещи с преговорните екипи на БСП и ДПС в понеделник и вторник от ГЕРБ обявиха, че с тези две партии няма да се коалират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови