Регионалната комисия отхвърли ветото на президента за къмпингуването

OFFNews 26 юни 2019 в 14:08 2379 0

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие повторно промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и с това преодоля президентското вето.

"За" гласуваха 13 членове на комисията, а "против" – 6. Депутатите от БСП гласуваха против промените, тъй като според тях така обществото ще бъде успокоено.

С приетия на 6 юни закон се предвижда забрана за разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни и глоби за нарушения в размер от 500 до 1000 лв. Приети бяха и санкции в размер от 1000 до 3000 лв. за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания.

Природозащитници организираха редица протести пред Народното събрание против приемането на правилата и призоваха президента Румен Радев да наложи вето върху тях.

Държавният глава върна закона за ново обсъждане на 24 юни, като в мотивите си изтъкна, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, но режимът за "диво къмпингуване" ставал прекалено рестриктиран. Според него също така не е приемливо да се налагат глоби на туристи при положение, че не е разписано къде те биха могли да почиват без да са в нарушение.

След комисията ветото предстои да бъде разгледано и в пленарна зала. Парламентът може да преодолее ветото, ако приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители. Ако това не се случи, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови