Решението Пламен Георгиев да замине за Валенсия взето мълчаливо, без нито един въпрос от министър и без обяснение

Александра Маркарян
29 август 2019 в 12:34 | 6880 |4

Решението бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) с внушителната недекларирана тераса с барбекю е било одобрено без никакви аргументи и никакви обсъждания от правителството. На заседанието на 7 август не присъства пълния състав на кабинета, а точката е последна в дневния ред, показва стенограмата.

Докато за други решения премиерът иска вносителят или съответният гост да разясни защо е необходимо приемането на дадено предложение, тук само се изчита проектът на точка №18: "Проект на Решение за назначаване на генерален консул на Република България във Валенсия, Кралство Испания" и премиерът Бойко Борисов казва: "Приема се".

Противно на практиката за оповестяване в резюме на приетите от Министерския съвет решения и постановления, в този случай правителствената пресслужба замълча. То не може да се намери и сред проектите за решения, които се публикуват за обществено обсъждане месец преди разглеждането им от кабинета.

Георгиев, който се прочу с барбекюто на огромната си тераса, подаде оставка като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на 31 юли. Те беше гласувана от парламента още същия ден и се очакваше да се върне на работа като прокурор в Спецпрокуратурата.

Изпращането му във Валенсия предизвика възмущение и протест сред българската общност в Испания. Защо ни е консул, който владее испански на ниво А2, попитаха хората. Българското дипломатическо дружество (БДД) също излезе с остра позиция срещу назначението на Георгиев за генерален консул във Валенсия. Според авторитетната организация бившият прокурор е некомпетентен, а назначаването му уронва имиджа на мисиите ни зад граница.

Препоръчани материали
мнение от IP

Рейтинг : 6129

29.08 2019 в 17:28 4
+ 1
- 0
Смее ли някой да попита нещо?...Ако смееше, нямаше да е министър. А Екатерина Захариева има ли поне малко човешко достойнство да каже, че така хора не се назначават? Ей в такава държава живеем, където зависим от приумиците и интересите на разни тарикати като Пламен Георгиев и неговите началници. Опасничко е, да знаете.....
zuljin

Рейтинг : 3306

29.08 2019 в 15:59 3
+ 0
- 0
Тоя е за ВЪЖЕТО бе, не за Валенсия!!!
случайно прочетох

Рейтинг : 4009

29.08 2019 в 14:06 2
+ 15
- 0
Цървул до цървул е това, а не МС!
Toni2019

Рейтинг : 796

29.08 2019 в 13:56 1
+ 20
- 0
Нормално. Слуги и калинки до една. А този си е за затвора сами го виждате, че лъже за всичко дори за образованието си. Такива хора са шефчета в борбата с корупцията готови да се продадат и за трохи.