Ревизоро вече е министър, обеща да е приятел на всички

Георги А. Ангелов 15 януари 2020 в 12:00 4001 4

Снимка Сергей Антонов

Емил Димитров - Ревизоро вече е министър на екологията, Той зае мястото на Нено Димов, който още е в ареста. Това реши парламента в първото си заседание за годината. Гласуваха 217 депутати, От тях 111 бяха за, против- 96. Против гласуваха ДПС, БСП и трима независим народни представители. Депутатите от "Воля" удобно напуснаха залата и не гласуваха. 

Новият министър обеща да е приятел с всички

Дебатите продължиха почти два часа и новият министър взе думата последен. Служител на парламента в кулоарите сравни речта му, като при получаване на “Оскар”.

"Благодаря на всички, че през последните пет години работихме заедно - без значение управляващи, коалиция, опозиция. Икономист, юрист, учител, одитор, юрист съм. Питахте какво съм работил и дали мога да се справя - докато не го започнеш, не знаеш", посочи новият министър и изброи какви институции е ревизирал, а не само митниците, с което е най-известен. "През целия си живот съм бил държавен служител. Работил съм за всички вас, за всички", каза Димитров. Благодари на Вежди Рашидов, който го е назначил и на Драгомир Стойнев, който също му е бил министър.

"Какъв да бъде министърът - зоолог, хидролог? Добре, решаваме да е хидролог - ще кажете какво разбира от биоразнообразие. Извинявайте, трябва да е администратор", каза Димитров на критиците му изтъкващи, че няма експертиза.

На критиките, че не бил ходил в Перник отговори, че не само е ходил, но и е живял там и се е къпал в язовир "Лобош" ("Пчелина"). Каза още, че проблемът с водата трябва да се реши комплексно така, че да има и за населението, и на бизнеса. Даде заявка, че ще работи с всички и "остава приятел с всички".

БСП изказа съчувствие на Ревизоро

Изказвам съчувствие на Емил Димитров за новия му пост, каза депутатът от БСП Манол Генов по време на дебатите.

Колегата му Крум Зарков каза, че има няколко проблема, които се поставят при избора на нов министър. Първият проблем е Нено Димов подаде оставка, защото беше арестуван, а не защото претърпя провал в политиката. “Нещо повече, в дните преди да бъде отведен, вие от мнозинството и негови колеги министри защитаваха всяко негово решение. Арестът си е арест, наказателната отговорност, наказателна отговорност", каза Зарков. Според него тази оставка е трябвало да бъде факт без нещата, които са се случили. Според БСП Емил Димитров няма експертиза да заеме поста на Нено Димов. 

Банан на стената

"Сюрреалистично. Чия кандидатура е Емил Димитров? Сътворихте тази модернистична политическа творба, а самият кандидат за министър си признава, че не познава проблема, че не познава Перник, че не иска да е министър. Поздравления - с такава изчерпателна програма не може да се похвали никой министър. Трябва да признаем неговата откровеност - потвърди всичко, което сме казвали...

Премиерът избяга от безводието в Египет. Само че там в пустинята строят градове, тук градовете стават пустини.

Простете за сравнението, но скоро стана известна една творба на италианския художник Маурицио Кателан - банан, залепен на стената. Образно казано - залепихте банан и очакване аплодисменти. Няма как да ги получите, можете да получите гняв". Така Кристиан Вигенин обясни защо БСП няма да подкрепят рокадата.

ГЕРБ помолиха Димитров да влезе с летящ старт

От името на ГЕРБ с две ръце подкрепяме предложението за промяна в Министерски съвет с молбата и ангажимента Емил Димитров да влезе с летящ старт, за да не се стига до следващи ситуации в Перник, а депутатът от ГЕРБ Александър Ненков по време на дебатите. Ненков заяви, че имайки предвид биографията си Емил Димитров ще покаже резултатите, които трябва да бъдат показани и затова ГЕРБ ще го подкрепи.

По думите му, каквото и да се каже от парламентарната трибуна проблемът стои пред хората от Перник. Ненков каза, че уважава решение на Нено Димов да си подаде оставката. “Мисля, че не само ареста е причината, а осъзната оставка. Всеки един министър и всеки един служител на висша държавна позиция винаги трябва да е с тази мисъл, че в крайна сметка се носи политическа отговорност, не само наказателна такава. Вярвам, че следващите месеци г-н Нено Димов ще има възможност да защити своята позиция", каза още Ненков.

Той се опита да успокои перничани, че държавата с целия си властови, финансов и интелектуален потенциал се старае да разреши кризата. Ненков изрази мнение, че кризата в Перник “може да даде един по-голям тласък за реформата, която тече последните години с водите”. За него било очевидно, че в климата има непрогнозируеми ситуации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

4

stanimir_13

15.01 2020 в 15:47

"приятел с всички", особено с който даде повече.

3800

3

maradona

15.01 2020 в 14:57

"В царството на слепите и еднооките са царе" Жан Жак Русо

8408

2

tomysbg

15.01 2020 в 13:59

Емил Димитров-Язовиро

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

15.01 2020 в 12:03

В държавата на Бойко Б. , и по времето на Бойко Първи, Втори, че и Трети, без значение кой е министър -
...... В държавата на Бойко Б. не е построен нито един язовир. А тези, които са останали от по-предишния му работодател, служат само за наводнения и унищожаване на къщи и добитък. Затова язовирите ги пресушават. И – когато дойде жегата и сушата – мор и жажда. С менци за водица. Ако има откъде.
И в старите бидони със запасена и застоялата вода по апартаментите започват да щъкат чехълчета, попови лъжички и зелени еуглени.