Рокадите в кабинета най-сетне са факт, депутатите приеха оставките

OFFNews 20 септември 2018 в 12:09 2668 2

Депутатите приеха оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, а после одобриха и новите попълнения в кабинета. 

Всяка една от трите оставки беше гласувано отделно. Новите министри се заклеха. Както се очакваше - депутатите на вицепремиера Валери Симеонов не подкрепиха освобождаването на старите министри, но бяха "за" новите.

Част от Министерския съвет стават Росен Желязков като транспортен министър, Петя Аврамова като регионален и Младен Маринов- като вътрешен.

По време на дебатите се стигна до напрежение. Социалистите отправиха редица въпроси към Желязков, Аврамова и Маринов. От БСП искаха обсъждането да се води под формата на диалог с кандидатите за министри, но това така и не стана. 

"Задавам конкретен въпрос на Младен Маринов и се надявам на конкретен отговор. Каква е оценката му за действията на полицията в Радомир и какво ще направите да предотвратите подобни „лоши“ комуникации", каза депутатът от БСП Крум Зарков и подчерта, че случаят е стигнал до световните медии. 

Социалистите питаха и за пропуснатите през летище София чужденци, както и за кадровата политика в МВР.

"Опозицията цели да предизвика политически цирк с искането си кандидатите за министри да отговарят на въпроси. Сами си давате сметка, че няма как кандидатите за министри още неизбрани и без да се запознаят с материята, която ще управляват, да дават отговори", коментира Спас Гърневски от ГЕРБ по време на дебатите.

В крайна сметка единствено Росен Желязков взе думата. "С новите министри няма да се крием зад щит, а ще поемем категоричен ангажимент да изпълняваме приоритетите на правителството", каза той.

Дебатите по промените в кабинета продължиха 3 часа и по време на тях се чуха от похвали за подалите оставка до коментари за "видими резултати".

"Ние наказваме с оставка достойни хора. Във всеки един от трите случая, всеки един от тях може да докладва пред това Народно събрание сериозни постижения в съответната област. Постижения каквито не е имало досега", коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той похвали и новите попълнения. "Росен Желязков е страхотен професионалист, юрист с изключителна квалификация и опит", каза Кирилов. Похвали и Аврамова, и Маринов.

В отговор социалистите попитаха защо тогава министрите се сменят. "Вие ги позорите, като казвате, че са добри, но трябва да си отидат. Тeхните оставки вече не са никакъв морален акт", коментира Зарков по повод изказването на Кирилов.

По време на дебатите от ДПС обявиха, че предсрочните избори са неизбежни.

"ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване. Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта, тоест с отлагане на неизбежното. Трите министерски оставки ще тушират напрежението, това е очакването на управляващите, но няма да се случи", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и добави, че предсрочните избори са неизбежни.

"Нито оставки, нито предсрочните избори сами по себе си са решение", каза още Карадайъ. "Правителството е изчерпано, каквито и промени да прави, не може да промени усещането на немощ", добави по-късно депутата от ДПС Йордан Цонев 

Лидерът на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров пък коментира, че подновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично.

"Дебати днес нямаше, не чухме идеи, иска се оставката на цялото правителство. Предложих го преди вас, в това няма нищо критично. Социологията казва, че обществото не иска избори. Иска ни се, не ни се иска, продължаваме, като сменяме министри. Смяната на трима министри е нещо съвсем логично. Не знам дали в залата има друг народен представител в зала има опит в улични сблъсъци с Младен Маринов. Мога да кажа, че той си вършеше работата“, каза той.

Председателят на комисията по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов пък поиска лидера на БСП Корнелия Нинова да си подаде оставката:

"Не искам да ви се бъркам в партията, че вътре сте се разглобили доста. Но това, че съсипахте понятието „опозиция“ праща в немилост всяко управление. А това застрашава националната сигурност. По тази логика заради това, че съм загрижен за националната сигурност, мога да искам оставките на вашите лидери. Така че по-добре вие си подайте оставката и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сериозно управление и сигурност в държавата", каза той.

Друг депутат от най-голямата партия - Тома Биков, пък подчерта, че единственият човек от БСП, който е подал оставка в този мандат, е служител от „Позитано 20“, наел СПА хотел. "Така че по-полека с оставките и критиките", обърна се той към социалистите.

Освен между ГЕРБ и БСП, нападки извън темата с трите оставки имаше и между "Воля" и ВМРО. Към края на дебатите думата взе председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Той дълго изброява успехите на правителството и "видимите резултати" от управлението на ГЕРБ, както и разкритикува БСП. Според Цветанов с "Визия за България" социалистите опознавали туристическите дестинации в страната. " За всички е ясно, че най-големият корупционен натиск в България е по времето на кабинета на Орешарски", каза той, а после се обърна към БСП с думите: "Единственият момент, когато сте поели отговорност, е оставката ви през 2014 година".

Социалистите видяха в изказването на Цветанов предизборна реч. "Това ясно показва, че ГЕРБ се готви за избори. Това е перманентна правителствена криза – дълбока криза на държавността. Държавата е изчерпана и на практика липсва. 10 години държавата е под атаките на троянския кон на ГЕРБ – демонтирана отвътре и преправяна така, че да отговори на интереса на определени хора", коментира Драгомир Стойнев.

Рокадите в кабинета бяха гласувани след редица спънки и отлагания.

Първоначалното предложение за нов транспортен министър беше Александър Манолев,който обаче се отказа от поста. Той взе това решение след публикация в "Капитал" с подробности около миналото му. Текстът разкрива, че е бил подсъдим за причиняване на телесна повреда на пътя, но по-късно е оправдан. В статията се твърди, че той имал и съдружници от сенчестия бизнес. 

Пред гласуването на оставките имаше и друга спънка. Миналата седмица президентът Румен Радев не беше подписал указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР. Това отложи гласуването на трите министерски оставки, които бяха поискани от премиера заради трагедията на пътя край Своге и предизвикаха напрежение между управляващите в началото на месеца. Президентът настояваше съгласувателната процедура между институциите да бъде спазена, а управляващите твърдяха, че няма нужда, защото Маринов е подал оставка сам. 

В началото на тази седмица Цветан Цветанов и Волен Сидеров поканиха президента на разговор по темата след коалиционен съвет на формациите във властта. Държавният глава отказа с мотива, че коалиционния съвет "не е законов орган". До подписването на указа се стигна, след като правителството все пак задейства съгласувателната между администрацията на Министерския съвет (МС) и на президентството.

Около оставките имаше и друг проблем - решението на премиера Бойко Борисов да освободи досегашните министри без да се консултира предварително с коалиционните му партньори. След това НФСБ и ВМРО се оплакаха, че смяната на министрите не е била обсъдена предварително с тях, което противоречи на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти". От партията на Симеонов дори три дни умуваха дали да не напуснат коалицията заради това, че не са знаели предварително за промените. В крайна сметка Симеонов остана в правителството, а премиера обеща вече да се консултират. Лидерът на НФСБ обаче до последно твърдеше, че няма нужда от оставки, а Нанков, Радев и Московски са добри професионалисти. Именно затова депутатите му не подкрепиха освобождаването им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

2

Hihi1981

20.09 2018 в 17:16

Къде са Брендо,Цецо,Ветко,Гинка,брата на депутата,един приятел пита?