Румен Гечев: Вот за БСП ще означава, че българският народ иска промяна

OFFNews 01 май 2019 в 11:27 3140 2

„Вот за БСП ще означава, че българският народ иска промяна и смяна на модела”. Това каза за радио „Фокус“ проф. Румен Гечев, кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“.

Той обясни, че състоянието на жизненото равнище в България е плашещо. Според него страната ни изостава от стандарта на ЕС, докато Полша, Чехия и дори Румъния се приближават. Проф. Гечев добави още, че вижда алтернативата в предложените от БСП нови решения в проекта „Визия за България“.

Той допълни, че БСП предлага кардинално нови решения, различни от тези на управляващите, които не предлагат никаква визия за следващите години.

„Партията предлага осигуряване на безплатен достъп до образованието на всички нива и награждаване на младежите, завършващи дефицитни професии, за да могат те да останат и да се развиват в България. Болниците не трябва да са търговски дружества”, каза проф. Гечев.

„Решенията, които предлагаме, са изпробвани и реализирани в други европейски страни и са дали резултат. Един от основните моменти във „Визия за България“ и „Визия за Европа“ на БСП е европейската програма за реиндустриализация. Ние считаме, че най-добрата социална политика за преодоляване на бедността е инвестиционната политика. За ускорено икономическо развитие и повишаване на жизнения стандарт е задължителна реализацията на крупни инвестиционни проекти“, обясни той.

По думите му такива проекти са изграждането на атомната електроцентрала „Белене“, реализацията на проекта „Южен поток“, както и на тръбопровода Бургас – Александруполис.

„Те трябва да се разглеждат не само като източник на приходи от транзитни такси, но най-вече като осигуряване на ритмични доставки на достъпни и сравнително евтини енергийни източници, което ще даде на България две възможности- първо, за развитие на индустрията и второ, възможности за експорт и реекспорт”, подчерта проф. Гечев.

Проф. Румен Гечев коментира и скандала с къщите за гости:

„Проблемът на България не е в загубата на няколко милиона евро. Тук става въпрос, че управляващите са спрели инвестиционни проекти за милиарди, с което нанасят огромни загуби на българската икономика”.

Според него управляващите нямат абсолютно никаква икономическа политика, както и нямат визия за развитието на България в следващите години.

Проф. Румен Гечев заяви, че представителите на България в Брюксел трябва да защитават родината ни при формирането на външните политики, защото в момента тя се очертава като слугуваща страна, готова да изпълни всякакви прищевки на чужди сили.

„В досегашната работа на ЕП се е усещала остра липса на участието на България във възлови комисии и при формирането на важни европейски политики, заради което страната ни е загубила милиарди инвестиции”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови