Румен Йончев: Мая Манолова си заслужи да е кмет на София

Време е нещо да започне да зависи от Общинския съвет, стига фигуранти!, казва лидерът на ЗНС

Адриана Пеева 23 октомври 2019 в 08:01 4472 2

Лидерът на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев е роден през 1971 г. в Пловдив. Завършил е международни икономически отношения в УНСС. Депутат е в 42-ото и 43-ото Народно събрание. На тези избори е кандидат за общински съветник в София от листата на ДБГ.

- Г-н Йончев, по какво приоритетите и листата на ДБГ се различават от другите на тези избори?

- Наистина повечето листи за общински съветници в София излизат с доста еднакви приоритети и предложения за решаване на проблемите на столицата. Това, всъщност, показва че тези проблеми са болезнено познати на хората и на политиците и вече никой не може да си затваря очите за тях. Става ясно, че проблемите на София не са леви и десни, не са сини или червени, а са си едни и същи и някои от тях не са решени вече десетилетия. Това, което ни отличава нас, коалицията ДБГ, ЗНС, НДСВ и Път на младите от останалите кандидати, е, че ние не търсим леви и десни решения, а предлагаме единствено възможните политики за спешно решаване на тези проблеми. Обикновено, най-краткият и верен път към една цел е само един и ние именно това предлагаме да прави бъдещият общински съвет. Другото, което ни отличава, е, че в останалите листи изобилстват досегашни общински съветници, които само веднъж на четири години се сещат за какво са избрани, хора, чиито имена обществото не знае и досега са част от аморфната маса, стояща зад решенията на общинския съвет. При нас такива няма, няма съветници, отговорни за сегашното състояние на столицата. 

- С какво вие ще започнете работата си в СОС?

- Столичният общински съвет има нужда от сериозно раздвижване, от връщане към същността му на основен форум за дебат и стратегически решения за развитието на София, както и за ефективен контрол върху тяхното изпълнение. Тези функции са напълно деградирали вече повече от десетилетие и гражданите нямат реален досег до управлението на града. Накратко, СОС трябва да заработи и това е основна задача за новия състав, а добра предпоставка е очертаващата се пъстрота на състава и необходимостта да се търси съгласие по повечето теми. Що се отнася до конкретни действия, то на първо място стоят мерките за подобряване качеството на въздуха, транспортните проблеми, градоустройството и презастрояването. Разбира се, контролните функции не трябва да се неглижират, особено с оглед на непрестанните скандали около най-големите инвестиционни проекти в града.

- Какво трябва да се промени в управлението на Столична община?

- Преди всичко, общината трябва да се върне към нормалните принципи на демократичното управление, нещо да започне да зависи от Общинския съвет, там да се раждат решенията и да се прави политиката, а кметът да стане добросъвестен изпълнител на тези решения и реален носител на отговорноста за управлението. Това са базисни неща, но те не са налице вече дълго време. Прозрачността и отговорността са качества, които силно липсват към днешна дата и това се приема изключително болезнено от столичани, то пречи на решаването на проблемите на града.

- Очаквате ли изненади на предстоящите избори?

- Зависи какво разбираме като изненада. Ако изненада е промяната на управлението на София, така, както това се случи в Истанбул, Будапеща и на други места, то да, ние сме на прага на изненадата. Това не бива да ни изненадва, обаче, защото тази промяна е доста назряла и нужна на столицата и тя предстои. Иначе, както обикновено, всеки ще намери основания да твърди, че е спечелил изборите в София и е поднесъл изненадата, най-вече за себе си.

Изненада, разбира се, би било, ако столичани гласуват за един кандидат, а бъде избран друг и това е едно от най-големите опасения на всички избори, доколкото ние все още нямаме електронно или поне машинно гласуване със съответните нива на защита. Нашите гласове продължават да бъдат в ръцете на малки групи хора, назначени от партиите на власт, които могат да ги манипулират и това се е случвало неведнъж. Надявам се, че вотът ще бъде достатъчно категоричен, а администрацията ще работи така, че да не останат съмнения и изненади.

- Мая Манолова каза, че „орлетата на Борисов управляват София“. Кои са тези орлета?

- „Орлетата“ си имат имена и това е една от причините досегашният кмет Фандъкова да обещава промяна на екипа си, макар и десет години по-късно. Вместо да гадаем, може би е удачно тя да ги назове и да очертае кого визира с тези промени и какво ги налага. Очевидно “орлета" в управлението на столицата има и те се превърнаха в събирателен образ на задкулисието, съмнителните сделки и провалите в управлението на града. Много се надявам тези избори да прогонят "грабливите птици" от общината и да изчистят средата, която им дава възможност да се развиват.

- Коалицията ДБГ подкрепяте Мая Манолова, но тя каза, че не се обвързва с партии. Има ли нещо, което ви притеснява в нея и нейното поведение?

- Мая Манолова извоюва правото си да бъде кандидат за кмет и кмет на София извън схемата на основните политическите партии, въз основа на активната си гражданска позиция и с подкрепата на хората. Това рядко се отдава на политиците, които предпочитат да се крият зад партийните абревиатури, цветове и програми. Много е трудно да излезеш и да кажеш “аз отговарям” и Мая го прави по един автентичен начин, който печели доверието на гражданите. Разбира се, много партии биха искали да се възползват от това доверие сега, когато то е факт. Това обяснява нежеланието й да се обвързва с тях. Мая няма нужда от посредник в общуването си с хората и тук аз виждам наченките на един съвсем нов тип правене на политика, който бързо набира сили в развитите страни по света, но още е някак си нов за нас. Модерното общество и средства за комуникация силно скъсяват връзката между политиците и хората, между властта и управляваните. Това означава работа при сто процентова прозрачност и нулево време за реакция и грешки. Много малко политици на този етап владеят този похват и имат смелостта да го практикуват и това не трябвада ни притеснява, а напротив, да ни радва, че и в България започва този преход към политиката на 21 век. Убеден съм, че София първа ще се възползва от тази възможност да бъде управлявана отговорно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

23.10 2019 в 10:39

С това мислене от 19 век, че някое плямпало е заслужило да е кмет, не му подхожда на господина да говори за управление от 21 век. Тя Манолова и 2013 се "разхождаше сред хората"...

152

1

Socerez

23.10 2019 в 09:16

Ах че комунетааа, ми щом си го е заслужила, направо отменяме изборите, Фандъка у затвора или разстрел, и манолова направо да става кмет, догодина премиер, а по догодина президент в президентска държава с еднолична власт!