Румен Радев: България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и финансово независими

OFFNews 27 юни 2020 в 10:00 1750 0

Снимка Пресслужба на президента

Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини в България, смята държавният глава Румен Радев, който участва в тържественото честване на празника на Каспичан, а преди това се срещна с кмета на града Милена Недева и нейния екип. 

В приветствието си към гражданите президентът посочи, че е необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги. Румен Радев изтъкна, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край. „България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово“, подчерта той, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините в разговора си с кмета на Каспичан.

Кметът Милена Недева отчете пред държавния глава проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора, като основни предизвикателства за града. Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.

„Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките, ще бъде пагубно, ще загубят и големите“, отбеляза Румен Радев. Той добави, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни. Президентът изрази съжаление, че често общините получават подкрепата на държавата според партийната принадлежност на кметовете и затова е необходима промяна на тази порочна практика.

Президентът не отрече, че прокуратурата проверява негови съветници, но не посочи имена. Цитираните в някои медии имена определи като категорично неверни. 

"Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за грабеж за държавни средства, за огромна корупция издава едно - страх и зависимости", заяви Радев при посещение на Мадарския конник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови