Румен Радев на срещата на върха на НАТО

OFFNews 11 юли 2018 в 06:54 1915 0

Днес и утре Брюксел е домакин на срещата на високо равнище на страните-членки на НАТО. 

Финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, изграждането на съвременни отбранителни способности, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, политиката на отворени врати на НАТО, както и развитието на отношенията НАТО-ЕС ще бъдат сред темите, които ще бъдат обсъждани в рамките на Срещата на върха.

Тя се провежда се провежда на фона на обтегнатите отношения между Съединените щати и европейските съюзници заради средствата, които страните-членки на Стария континент отделят за отбрана. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няколко пъти отбелязва, че вноската на страната му е в пъти повече в сравнение с тази на която и да било друга страна-членка и то за защитата на Европа. Същевременно генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг многократно подчертава, че разходите за отбрана на страните-членки в Европа нарастват непрекъснато и ще достигнат 2 на сто от брутния вътрешен продукт до 2024-та година.

Очаква се към Македония да бъде отправена покана за започване на преговори за членство в Пакта. 

Срещата предшества друга знакова среща на върха - между САЩ и Русия на 13-ти юли в Хелзинки.

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. В делегацията са вицепремиерите Екатерина Захариева, министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, министър на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови