Румен Томов: Моделът "Камбитов" е вреден за Благоевград

OFFNews 01 ноември 2019 в 12:24 2317 0

"Аз твърдя, че моделът “Камбитов” е вреден за Благоевград. Моят щаб не е платил за нито една анонимна публикация. Гарантирам за това", казва независимият кандидат за кмет на Благоевград, подкрепен от БСП, Румен Томов пред Blagoevgrad-news.

Според него много голяма част от благоевградчани гласуват срещу отношението на досегашния кметски екип към важните за така наречения “малък човек” проблеми – липса на възможности за работа с нормални доходи, на първо място. "И най-скъпоплатеният ПР не може да убеди хората, че истината за демографията, екологията, здравеопазването, културата, социалната политика, административното обслужване и средата за бизнес в Благоевград е изписаното с главни букви в обслужващите медии, а не е ежедневието пред очите им. Да се самообявиш за “кмета – галеник на правителството”. Да се опиташ да внушиш на “електората”, че без теб въздухът, водата и земята под краката му ще изчезнат. Да си въобразиш, че столът в кабинета ти е “престол”. Всичко това е моделът “Камбитов”, допълва Томов.

Той обясни, че основният проблем на Благоевград са ниските доходи и това е резултат от състоянието на икономиката. Рефлектира тежко и върху демографските процеси. Липсва производство. Малките фирми се справят трудно. Големи външни инвеститори не избират общината. В централна тема в тази кампания са се превърнали т.нар. Индустриална зона.

"Това безспорно е важен, макар и много закъснял проект, който следва да бъде изпълнен. Не по-малко важно обаче е отношението на администрацията към бизнеса. Той има нужда от ясни правила и перспективи, поносими данъци, целенасочена административна подкрепа и квалифицирана работна ръка. В програмата си съм предложил конкретни решения – антикорупционни мерки, електронни услуги с кратки срокове, прозрачни обществени поръчки, стимулиращи условия за привличане на външни инвеститори, подкрепа за професионалното образование и квалификация на младите хора", подчерта Румен Томов.

Основен приоритет работата си той ще акцентира специално върху дуалното образование. Таксите за детски градини първоначално ще бъдат намалени и напълно ще отпаднат в края на мандата, обещава кандидатът за кмет. Той е убеден, че в общинския бюджет има достатъчно резерви за това. Коренно различно ще бъде отношението му към възлагането и контрола при изпълнение на инфраструктурните проекти, към здравеопазването, екологията, сигурността, местните културни институции и масовия спорт. Социалните услуги ще бъдат актуализирани. Достъп до тях ще имат хората на територията на цялата община. Селата ще имат собствени инвестиционни програми. Местните данъци и такси ще бъдат преразгледани. Общинска администрация – Благоевград отново ще бъде отворена за гражданите и бизнеса.

Томов уточни, че се очертава един доста фрагментиран местен парламент. Свои групи съветници обаче ще имат кандидатите за кмет, които в кампаниите си категорично се обявиха срещу досегашния модел на управление. "Използвам възможността да благодаря за подкрепата на Андон Тодоров, Иван Ризов, Албина Анева, Росен Георгиев, Валери Смиленов и Калоян Ханджийски. БСП също увеличи броя на представителите си. Мисля, че позициите на всички съветнически групи по основните проблеми на Благоевград се изясниха в рамките на кампанията и на тази база считам, че в новия Общински съвет ще бъде сформирано работещо мнозинство, смята Томов. Единственото неизвестно е групата на ДПС. Движението за първи път ще има съветници в града и то трима. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови