Русия пак ни държи сметка за съветските паметници на наша територия

OFFNews 27 април 2020 в 20:27 13172 6

Снимка Сергей Антонов

Паметникът на съветската армия през март 2014 г.

Външният министър на Русия Сергей Лавров отново е поставил въпроса за състоянието на съветските паметници на наша територия.

В телефонен разговор днес с българския си колега Екатерина Захариева Лавров е обсъдил "състоянието на военните гробове и паметници, което е особено актуално в контекста на 75-годишнината от Победата във Втората световна война", съобщават от руското външно министерство.

По покана на Екатерина Захариева за 27 април бе планирана визита на Сергей Лавров у нас, но тя беше отложена заради кризата с коронавируса.

Българският външен министър е изразил надежда, че когато обстоятелствата позволяват, Сергей Лавров ще посети България до края на годината.

"Постигнахме много в развитието на двустранните отношения. Въпреки кризата, проектите, които са важни и за двете страни, се развиват добре. „Балкански поток“ се реализира по график. Планираме да го приключим до края на годината“, заяви днес Екатерина Захариева.

„Политическият диалог между двете ни страни се развива много позитивно. Сигурен съм, че след като свърши тази криза (заради коронавируса - б.р.), след възобновяването на нормалната дипломатическа дейност, ще продължим да надграждаме постигнатото миналата година" - каза от своя страна Лавров.

Двамата са се договорили междувременно, без да се чака края на кризата с коронавируса, по дипломатически път да бъде разменен един от планираните за подписване по време на визитата на Сергей Лавров документи – протокол за размяна на ратификационни документи на Протокола за изменение на Договора за социална сигурност между България и Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

8

Стик

03.05 2020 в 13:55

Г-н Бойко Борисов и г-н Георги Гергов удостоени с високи държавни награди от Руската федерация: „Посланикът на Руската федерация в България Анатолий Потапов връчи орден „Михаил Ломоносов” на кмета на София Бойко Борисов на тържествена церемония в Столичната община. Посланик Потапов подчерта, че орденът е заради огромните заслуги на Бойко Борисов за укрепване на двустранните отношения. Анатолий Потапов изрази благодарност за твърдата позиция на софийския кмет, че докато той управлява столицата, няма да се бутне Паметникът на Съветската армия в Борисовата градина.“ „Орден „Княз Александър Невски" - първа степен получи изпълнителният директор на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов. Отличието му бе присъдено за заслуги при организацията на честванията на 50 години от издигането на паметника „Альоша" в Пловдив.“, 23.11.2007 г. (https://dariknews.bg/novini/bylgariia/orden-lomonosov-za-pazitelq-na-pametnika-na-syvetskata-armiq-201118)

3025

5

dymmoek

27.04 2020 в 22:30

След това определено няма да посмеят тук да преименуват или да махат (smile)
  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-ruskite-spetssluzhbi-s-opit-da-otrovyat-s-ritsin-dvama-cheshki-polititsi

3025

4

dymmoek

27.04 2020 в 22:16

Че кой им е трошил паметника на загиналите от препиване с метил във Варна? https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-rusiya-obyavi-na-pametni-plochi-imenata-na-44-voynitsi-na-chervenata-armi ya-zaginali-ot-prepivane-v-burgas :-D

77927

3

El Commandante

27.04 2020 в 20:38

Eeeeeee, точно щех тва да пиша и Стефан ме изпревари.
Баш същото е.

23293

2

Стефан

27.04 2020 в 20:37

На тебе кеф ли ти е, когато разни изроди трошат българските паметници в Сърбия, Македония, Гърция?

5863

1

Babaliuga

27.04 2020 в 20:32

Русия държи сметка на България за съветски паметници, построени от българи, на българска територия, по всяка вероятност с български пари, с труда на български граждани ? Русия 'що не си гледа работата ?