С 490 млн. лева повече в бюджета на НЗОК за догодина

OFFNews 22 октомври 2018 в 13:33 2207 1

С 490 милиона лева ще бъде увеличен бюджета на Здравната каса за следващата година. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след заседание на Надзора. 

По време на днешното заседание единодушно е бил приет проектът за бюджет за 2019 г. 

50 млн. лв. са ръст от преходния остатък - средства, натрупани през предходните години, които ни се дават като право на разход за следващата година, уточни Начева. Тези средства ще бъдат насочени към погасяване на задължения към чужди здравни фондове.

По думите ѝ целта ще е средствата от увеличението да бъдат разпределени възможно най-равно по пера.

По повод идеята за закриване на Фонда за лечение на деца и преминаване на дейността му към НЗОК Начева обясни, че предстои тези промени да бъдат обсъдени от Националния съвет по тристранно сътрудничество, Министерския съвет и Народното събрание. 

Принципите на плащанията ще бъдат както са правени досега в НЗОК, но всичко ще бъде възможно най-прозрачно и ще има яснота за пациентите, обясни Начева. 

Предвижда се Агенцията по трансплантация и ИА „Медицински одит” се обединяват в ново звено - Агенция за медицински надзор, като лечебната дейност ще минава по Касата. Директорът на новата агенция ще се назначава от Министерския съвет по предложение на здравния министър, уточни тя. 

Жени Начева не отговори еднозначно дали ще се запази Общественият съвет, но посочи, че прозрачността на работата ще се запази. 

Размерът на здравната вноска категорично се запазва, каза още Начева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

22.10 2018 в 14:41

От ден на ден става все по хубаво-каса,одит,лечението на малки и големи на едно място,какво по-хубаво от това за да пролетят бързо някъде тези нови 500 000 000 лева....каква трагедия...хора,бъдете здрави,тук здравеопазване няма и скоро няма да има....