СДС пипна мандат след 19 г. и обяви: Няма причини за предсрочни избори

Основанията на Реформаторите да не върнат мандата били от Хитрино до Македония

OFFNews 13 декември 2016 в 12:37 10733 8

СДС пипна мандат след 19 г. и обяви: Няма причини за предсрочни избори

„Не виждаме причини за провеждане на предсрочни парламентарни избори - нито безработицата, нито бюджетът, който беше приет, са основания, че сме се справили неуспешно – да не говорим за обстановката - това, което се случва в света, кризата в Италия, несигурността в Македония, политическите колебания в Румъния и не на последно място трагедията в Хитрино“. Такива причини за вземане на мандата от Реформаторския блок изреди заместник-председателят на СДС и депутат от Реформаторския блок Румен Христов.

Днес изненадващо Реформаторите решиха да вземат третия мандат за съставяне на правителство, връчен им от президента Росен Плевнелиев, след като миналата седмица категорично казаха, че няма да правят правителство, а ще върнат веднага мандата. След протеста на СДС и лидерът им Божидар Лукарски обаче, че мандатът не трябва да бъде връщан, днес реформаторите рязко смениха позицията. И на срещата при президента нямаше никой от партията на Меглена Кунева ДБГ, а папката с мандата отиде в ръцете на Румен Христов и СДС.

Папката, от която зависи каква ще е политическата обстановка в страната, ще остане в тях до понеделник, седмица, в която РБ ще се опита да проведе нова среща с ГЕРБ и главно с лидера Бойко Борисов, за да се опитат да формират правителство. Румен Христов от СДС добави, че за евентуален премиер ще бъде търсен човек от ГЕРБ, без да уточни дали това ще е сегашният премиер Борисов.

Христов уточни, че макар че ГЕРБ са заявили, че няма да участват в ново правителство в този парламент, те ще се опитат да ги убедят, но „нямат скрит коз, а само разумни аргументи“ как да стане това. „България беше остров на стабилност и продължава да бъде такава, имаше добро работещо правителство, на което Европа и европейските институции вярват“, каза още Христов. Той е категоричен, че този парламент не е изчерпал възможностите си и може да се търси реформаторско мнозинство за съставяне на правителство. Христов с гордост каза, че автентичната десница не е получавала мандат от 19 години и ще подходи изключително отговорно във връзка с предстоящите преговори.

На въпрос защо при президента на вземането на мандата не присъства ДБГ, които са голяма част от Реформаторския блок, Христо отговори: „Предния път не бях аз, сега не е Найден Зеленогорски, ние сме 13 души – не можем да дойдем всички. Ако бяхте видели днес лидерите, щяхте да кажете, че сме службогонци“.

Другата голяма причина РБ да не откаже мандата за съставяне на правителство е, че са убедени, че следващият парламент няма да е добър и съставянето на правителство няма да е лесно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

8

Нострадамус

13.12 2016 в 17:41

Докога ще ни тормозят тези престъпници,крадци и продажници от ГЕРБ!!!
Как можаха тези отрепки от някогашното СДС за което гласувахме и предаде демокрацията да предлагат мандата на Б.Б Какво искат тези изроди да излезем на улуцата и да ги смажем? На президентските избори българският народ им показа,че повече не може да ги търпи!
Как може да се заиграват с трагедията в Хитрино.Боже накажи ги!
Те нямат съвест ,морал-нямат никакви добродетели!

15614

7

OTBPAT

13.12 2016 в 14:04

И тва ще се лашка докато стане време радев да назначи служебно ли? Баси клоунадата

17156

4

aviatora

13.12 2016 в 13:13

Този път ще ви ометем веднъж завинаги!

77927

3

El Commandante

13.12 2016 в 13:12

Жалка картинка indeed...

63994

1

Red or Dead

13.12 2016 в 12:52

ТИЯ СА НАЙ-ДОЛНОПРОБНАТА ИЗМЕТ....предвиждам ТРИЧАНЕ...просто не бива да им се размине този път!!