СДС с нова стъпка към ГЕРБ, каза официално 'да' на Дол

OFFNews 18 март 2019 в 15:42 3242 2

СДС продължава стъпките си към ГЕРБ за общо явяване на евровата през май.

Лидерът  на СДС Румен Христов отговори на писмото на председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което той призова всички бг партии - членки на ЕНП, да се обединят изборите за ЕП. 

"Въз основа на Вашето писмо, Националният съвет прие решение и ми даде мандат за преговори за предстоящите Европейски избори с всички партии – членки на ЕНП в България. Аз ще изпълня това решение и ще предприема стъпки в тази посока", уверява Христов. Писмото на Дол бе адресирано до лидерите на ГЕРБ, СДС, ДСБ и ДБГ. Атанас Атанасов категорично отказа, като пръв отговори на Дол.

Разделителната линия прави невъзможно обединение между СДС и Демократична България. Преговорите между ГЕРБ и СДС предстоят, по думите на Христов

В писмото му до Жозеф Дол се казва: 

Вие се обърнахте към нас, партиите-членки на ЕНП от България, в един от най-важните моменти за Европейския съюз от неговото създаване до днес. Като опитен и мъдър европейски лидер, Вие много точно сте уловили пулса на променяща се Европа и опасностите пред нашия общ дом.

Всеки европеец, който милее за нашия континент, с притеснение и надежда очаква изборите за Европейски парламент през май.

Ние, в СДС, не правим изключение – и като политици, и като гражданин на Стария континент, съхранили в душата си идеите на бащите на Обединена Европа. СДС е партията, която направи най-много за влизането на България в НАТО и ЕС, за пазарната икономика, отпадането на визите. Тя проправи пътя на България към Европа. И затова не можем да допуснем всичко, за което сме се борили и работили, да бъде застрашено.

Предизвикателствата пред нас, партиите-членки на ЕНП от цяла Европа, са по-сериозни, отколкото пред другите. Защото ние сме най-силните защитници на продължаването на интеграционните процеси и най-яростните противници на антиевропейските тенденции. Ние сме гарант, че европейската идея ще бъде жива и няма да допуснем евроскептиците, крайно левите, крайно десните и популистите да я опорочат.

Ние имаме мисия, която трябва да изпълним на предстоящите избори. За нея ни е необходим всеки глас, всеки десен вот, който да запази водещата роля на ЕНП в Европа.

Всичко това ни кара да подходим с голяма отговорност и сериозност към Вашето писмо. Ние го разгледахме на заседанието на Националния съвет на СДС на 15 март. Вашият апел беше разбран от всички и приет с голямо уважение. Обединихме се около позицията, че национал-популистките партии и движения, които досега имаха възможност само да говорят срещу бъдещето на обединена Европа, ще получат възможността да влияят върху европейското законодателство, ако не им дадем решителен отпор на евроизборите. В името на това, СДС ще положи всички възможни усилия броят на депутатите от България в ЕНП да бъдат колкото се може повече.

Уважаеми г-н Дол,

Въз основа на Вашето писмо, Националният съвет прие решение и ми даде мандат за преговори за предстоящите Европейски избори с всички партии – членки на ЕНП в България. Аз ще изпълня това решение и ще предприема стъпки в тази посока.

Използвам случая, при следващото Ви посещение в България, да Ви поканя на среща, на която да обсъдим предстоящите избори и идеите ни за бъдещето на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

2

Georgi Gracata

19.03 2019 в 09:31

Чисто подлизурство,необходимостта да изглеждаш по-глупав от началника за да получиш назначение.

20699

1

Новак

18.03 2019 в 23:29

Ако другите партии в ЕНП са като тези шмекери, горко на ЕНП и жалко за Европа..
 
X

Подкастът на OFFNews