СЕМ се оплака от Дарик радио на ЦИК, избирателната комисия отказа да го глоби

OFFNews 31 октомври 2019 в 14:23 3013 0

Съветът за електронни медии подаде сигнал срещу Дарик радио до Централната избирателна комисия за нарушение на Изборния кодекс при цитирането на едно социологическо проучване преди първия тур на местните избори. След като разгледа, ЦИК потвърди, че има нарушение, но отказа да глоби медията.

Сигналът се отнася до радио интервю с кандидатката за кмет на Русе Елеонора Николова (местна коалиция СДС (СДС, ДБЛГ, ССД, БНД и Движение 21), излъчено на 25 октомври в програмата за Русе, Велико Търново и Габрово. В него и Николова, и водещият цитирали данни от социологическо проучване на "Сова Харис" за Русе, без да посочат информация за възложителя на проучването и източниците на финансирането му.

Изборният кодекс обаче изисква от медиите да съобщават кои са възложителят на проучването, организацията, която го е извършила, и какви са източниците на финансирането му в началото и в края на съответния материал.

при представянето на социологически проучвания в медиите в периода от обнародването на президентския указ за насрочването на местния вот до изборния ден медиите да посочват възложителя, организацията, която го е извършила, и източниците на финансирането му. Кодексът изисква тази информация да се представя веднъж в началото и веднъж в края на материала. При неизпълнение се предвижда административно наказание.

ЦИК потвърждава липсата на отбелязване в началото и в края на исканата информация и приема, че Дарик не е спазило Кодекса. При гласуването в Комисията за налагане на административно наказание обаче не е било постигнато необходимото мнозинство от 2/3 от присъстващите членове. Присъствали 17 членове, "за" гласували 11, а останалите шестима "против".

Решението на дава яснота как са протекли дебатите в комисията. То подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови