Съдът каза на ЦИК да преразгледа жалбата на Сидеров срещу БНТ

OFFNews 11 октомври 2019 в 14:09 2385 0

Върховният административен съд (ВАС) застана зад Волен Сидеров в спора му с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, съобщи пресцентърът на Атака.

"След като ЦИК, под медийно влияние, взе прибързано и неправилно решение и не уважи справедливото искане на Сидеров за достъп до участия в държавната телевизия, ВАС отмени решението на ЦИК и разпореди да се произнесе отново", съобщават от формацията.

Съдът е установил, че комисията е взела решението си, без да изясни фактите и обстоятелствата от значение за случая, като не е направила и изследване на приложимата за спорните отношения правна уредба. Затова ВАС връща преписката в комисията „за произнасяне при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона”.

Решението е окончателно.

От партията на Сидеров припомнят, че имат подписано споразумение с БНТ за отразяване на предизборната кампания, което е със силата на договор. Затова според Атака лидерът на формацията имал право да участва в предаванията, който Кошлуков и Управителният съвет на медията му забранили неправомерно в нарушение на чл. 189 от Изборния кодекс, който задължава да има равнопоставеност на всички кандидати.

Преди седмица Сидеров провали дебат в студиото на предаването "Референдум", което стана причина националната телевизията да му ограничи достъпа до ефира. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови