Сънародници в Украйна: Болградският район да получи статут на български, да не се раздробява

Вицепрезидентът Йотова напомни на властта да не забравя българите в Албания

OFFNews 11 февруари 2020 в 14:54 2806 2

Болградският район в Украйна да получи особен статут на български регион и да не се допуска раздробяването му.

За това настоява българската общност, а Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента е обсъдил сигнали от дружества на сънародници в Украйна за опасности пред компактността на населението с български произход и запазване изучаването на български език. 

В Украйна е в ход административно-териториална реформа, която предвижда създаването на четири пъти по-големи от настоящите териториални единици. 

Съществува реална опасност от разформироване на българския регион, чието население е предимно от български произход. Това може да лиши хиляди деца с български корени от уроците по майчиния език.

Българската общност очаква по-голяма активност от властите в София, които да поставят въпроса при преговори на различни нива. 

Предвид предстоящото национално преброяване, тревожни са сигналите от българското малцинство в Албания, което през 2017 година получи официален статут. Необходими са повече инициативи, които да покажат на българската общност там, че не е забравена, е подчертала вицепрезидентът Илияна Йотова пред Съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

11.02 2020 в 16:38

Тъпако,те не искат автономия...искат да не ги наричат други освен българи,искат да си учат българския език и да могат свободно да говорят на него...е,и малко помощ трябва от скапаната ни държава....наш'те турци отдавна имат тези "позволения" и не съм чул да искат нещо друго...даже турската държава "помага" твърде "задълбочено",но няма лошо,важното е да живеем в мир,щото турците в РБ никак не са малко и колкото са по-спокойни,толкова по-добре....а българите в Албания и Украйна я имат,я нямат 50 000 човека и е истински позор държавата да се ослушва и да не прави нищо за тях,въпреки отношението на държавата те си обичат родината и милеят за нея повече от нас...

5784

1

Бабатунде

11.02 2020 в 15:38

Абе Йотова, а ако случайно същото се поиска за хората в Кърджали ?