Съпругата на Томислав Дончев: Не съм расист, всеки трябва да има и права, и задължения

OFFNews 17 юни 2018 в 10:44 10260 5

Снимка bTV

Не съм расист, не мразя циганите, не смятам, че са по-долна категория от нас, но и тук монетата има две страни. Всеки трябва да има и права, и задължения.

Това заяви пред bTV съпругата на вицепремиера Томислав Дончев Светлана по повод публикацията си във Фейсбук. 

„Морковите за циганите са на свършване и е време за тояга”, написа тя преди дни, а коментарът ѝ предизвика бурни реакции.

Светлана Дончева обясни, че е била провокирана от две случки. 

„Видях видео от мой приятел в Габрово – на пръв поглед нищо необичайно, докато не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, явно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блока му. Видеото е заснето в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок”, обясни тя.

По думите ѝ музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има ограничени правомощия и не може да направи много, дори да е подаден сигнал. 

"На пръв поглед е лесно – подаваш сигнал до полицията, която трябва да осигури обществения ред. Но не е така. Полицията може само да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен”, каза тя.

Вторият повод е репортаж за бой на столично кръстовище с участие на роми. „Съчетавайки двата повода това провокира моята реакция. Това е предисторията на този според мен изкуствен скандал”, подчерта съпругата на Дончев.

Тя изрази категорично мнение, че за момента интеграцията на ромите е илюзия.

„Има много цигани, които са успели да се интегрират и да излязат от ужасния социален модел, цигани, които завършват медицина, стават инженери. Те са пример, че не са по-долна класа от нас, но голяма част от тях не са осъзнали задълженията си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва”, посочи тя.

На въпроса защо се е извинила след публикацията си, макар че подкрепя изразеното мнение, съпругата на Дончев обясни, че го е направила, защото по инерция е поставила всички роми под един знаменател, поради което тези, които са се интегрирали, могат да се почувстват засегнати.  

Тя коментира още, че за нея този пост е пример за говорене извън матрицата - не политически коректно. 

Елитът и медиите са подложени на законна цензура, казва се само половината, а проблем с решава като се сложи на масата, категорична беше съпругата на Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

4

Новак

17.06 2018 в 12:18

Естествено, че думите й са верни - това, което тя констатира се вижда от всички. Но за разлика от нас, нейното семейство е в управлението на държавата вече 10 (десет) години. И е зависело и от съпругът й нещо да се промени или поне законите да важат за всеки през всички тези години. Само че партията на съпруга й (а и другите) много умело се възползват от тази дезинтеграция на ромите , за да печелят власт и по някакъв начин я подклаждат. Да не говорим за милионите налети за интеграция и потънали някъде. Все пак един управляващ много по-добре знае тези неща. Та не приемам след десет години изведнъж да се заемат революционни пози.

11671

3

безпартийна

17.06 2018 в 12:13

Напълно подкрепям г-жа Дончева. С бездействието си по отношение на безнаказаността на циганските изстъпления, държавата само ги стимулира. Аз също не съм расист, каквато не е и г-жа Дончева. И е абсолютно права да назове нещата с истинските им имена. Ако нещата продължават така, скоро няма да има работещи българи (и цигани), които да изхранват вилнеещите и неработещи цигани.

12860

2

newfoundland

17.06 2018 в 11:02

Жената има право на мнение и това не следва да се санкционира, нищо, че става дума за малцинства.

5800

1

Тито

17.06 2018 в 11:00

Здравейте госпожо, аз ползвам градския транпорт и нервите не ми издържат да гледам как тумби цигани го ползват ГРАТИС и на всичко отгоре се държат като прасета , цапат и смардят едновременно. Сигурен съм че това не се случва само във София където няма сила да промени тази вакханалия.