Създават асоциация на българските общности по света

OFFNews 28 януари 2020 в 12:31 2031 0

Да се създаде асоциация на българските общности по света. Това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова на отчетната пресконференция за третата година от встъпването в длъжност.

Тя посочи, че разчитам и на останалите институции заедно да изградят организацията като комуникацията бъде през специална платформа.

"Въпреки че има забавяне на темповете, все още тенденцията за напускане на страната от активни българи е твърде тревожна", посочи Йотова.

Вицепрезидентът заяви, че 2020 г. трябва да бъде година на единение на българите в България и със сънародниците ни зад граница.

"Оценявам усилията на Министерството на труда и социалната политика за привличане на квалифицирани специалисти с финансови и социални инструменти, но тези усилия няма да имат особен ефект, ако не се обвъват сериозно и последователно с нуждите на българската икономика и с регионалните диспропорции. Работата със сънародниците ни зад граница събира широк спектър от теми - от запазването на българското самосъзнание и националната идентичност чрез изучаване на българския език до разпространение на българското по света, до въпроса за вилянието на България в международен план", посочи Йотова.

Тя обясни, че през миналата година е продължила контактите и съвместната работа с българските исторически диаспори.

"Вниманието ни трябва да бъде насочено към предстоящото преброяване в Албания след признаването преди две години на българското малцинство. Нашите дружества там трябва да са много активни. По-амбициозни трябва да сме за признаване на българско малцинство в Косово. Все още не е отворило врати българското училище в Одеса", каза Йотова. 

Според нея продължаващата териториална реформа в Украйна и Молдова крие опасности от претопяване на българските общности. Йотова подчерта и че през 2019 г. е била постигната сериозна крачка за децата от български произход, които идват да учат в наши университети. Вече са освободени от такси за обучение студентите от българските диаспори от Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови