Сблъсък на върха: Европа среща Ердоган в Евксиноград, Варна под обсада

OFFNews 26 март 2018 в 06:00 6130 1

Лидерска среща между ЕС и Турция ще се проведе в резиденция "Евксиноград" край Варна днес. Домакините - българският премиер Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет, ще приемат госта - турския президент Реджеп Ердоган. Очаква се разговорите да започнат към 19 ч.

Още вчера турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че е най-добре към нея да няма високи очаквания, като заяви, че няма да допусне Западът да го поучава и че няма да прави никакви отстъпки пред Европейския съюз.

Охрана

Заради срещата на върха цялата полицията е мобилизирана. От МВР и община Варна обаче пазят в тайна част от мерките си от съображения за сигурност. До последно например няма да бъде съобщено кои улици ще бъдат затворени, за да не е ясен маршрутът на автомобилите.

Очаква се срещата да продължи най-малко два часа, а след това Борисов, Туск и Юнкер да дадат съвместна пресконференция.

Теми

Според Анадолската агенция Анкара очаква от ЕС актуализиране на споразумението по Митническия съюз Турция – ЕС, либерализиране на визовия режим за турските граждани, ускоряване на процеса за финансовата помощ за сирийските бежанци в Турция и общи действия в борбата срещу тероризма. 

Миналата седмица турският държавен глава заяви, че Европа покровителства терористични групировки на своята територия и оказва безвъзмездна помощ на терористи, като по този начин ги ползва като инструмент срещу Турция.

„Видяха това в Африн, както и по време на операцията „Щит на Ефрат“. Но не изпълниха обещанията, които ни дадоха“, каза президентът. Той увери, че е подготвил купища видеозаписи и снимки от лагери на бежанци и ще ги предостави на Варненската среща.

Европа също ще постави на масата болезнени теми, провокирана от извънредното положение в Турция, което продължава близо две години и което е съпроводено с арести и присъди на стотици интелектуалци, преподаватели, журналисти.

Дневният ред предвижда обсъждания на връзките на Турция с ЕС в сферата на икономиката, търговията, сигурността, борбата с тероризма и външната политика, както и ситуацията в Палестина, на Балканите, в Сирия, Ирак, Либия.

Протест

В знак на протест срещу репресиите на режима и арестите на журналисти - критици на режима, от Асоциацията на европейските журналисти в България издадоха символични акредитации за срещата на върха в "Евксиноград" за 95 журналисти в турски затвори, след което им изпратиха писма. 

"Направихме карта с името ти, за да покажем, че макар и да не можеш да дойдеш, ти ще бъдеш там. И ако някой си мисли, че може да затвори журналист, за да спре да чува гласа му, се лъже. Други ще говорят с този глас, други ще задават същите въпроси", пише във всяко от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8957

1

sinia sova

26.03 2018 в 08:53

Добре,че нашият психопат има голямата амбиция да е център на вниманието,ама едно е да искаш ,друго е да се държиш достойно и да ръководиш наистина поставянето на равностойни начала на проблемите,или като "усмихната" домакиня да поднасяш шербет на високите гости :-D