Сергей Лавров идва в България през април

OFFNews 05 март 2020 в 11:15 1979 0

Сергей Лавров

Министърът на външните работи Сергей Лавров ще посети България през април, обяви в интервю за БНТ председателят на Групата за сътрудничество в горната камара на руския парламент Василий Иконников.

"Министрите на външните работи никога не идват просто ей така да си пийнат по един чай или по една чаша вино или просто да поговорят с колегите си. Със сигурност ще има нещо", посочва Иконников, който определя себе си като българофил и е дошъл в страната по случай 3-ти март.

Той коментира и миграционната криза и ситуацията на гръцко-турската граница: "Това е всъщност голям проблем на ЕС и на Турция. Проблемът е изкуствен. Мисля, че усилията на българското правителство са правилно насочени." Според Иконников Русия играе една от ключовите роли и е заинтересована от това в Сирия да има мир и по принцип на Балканите също да е спокойно. "Затова тук усилията на Москва и усилията на България съвпадат", коментира той.

Иконников добавя, че шпионските скандали между България и Русия са изкуствени и няма да навредят на двустранните ни отношения:

През последните две години изградихме много добри отношения на най-високо политическо ниво. На ниво президенти - Путин и Румен Радев, няколко пъти са се срещали и говориха по телефона. Разбират се, чуват се един друг. Миналата година министър-председателят на Русия Медведев беше тук. И аз бях в състава на делегацията. Проведохме широки преговори. През юли председателят на НС Цвета Караянчева посети Москва. Седем години председател на НС не беше посещавал Москва. Много топло я приехме, тя произнесе реч в Държавната дума и се срещна с премиера. Това говори за факта, че руската страна се отнася много уважително към България и ние сме заинтересувани за това да установим едни отношения, които да се разширяват, взаимоизгодните ни контакти - също. Трябва да се разширят контактите и между регионите в двете страни. И в руските, и в българските. Добри са отношенията и между общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови