Сергей Станишев: Има реален шанс президентът на ЕК да е социалист

OFFNews 15 май 2019 в 09:35 2220 0

Има реален шанс Франс Тимерманс да стане президент на ЕК. 25 години президентът на Комисията е от ЕНП. След успешното представяне на социалистите, ще имаме най-вероятно девет премиера в Европейския съвет и единадесет еврокомисари в новия състав на ЕК.

Нашата цел е да сформираме ново ляво-центристко мнозинство в ЕП. Това е нашата амбиция за промяна. Франс Тимерманс е много диалогичен и чува всички доводи и аргументи", каза за БНТ, президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от "БСП за България" Сергей Станишев. Според него веруюто на Тимерманс е Европа да е силна и единна, а не разделена на силни началници и такива, които да изпълняват. "Тези избори са ключови и хората ще кажат дали искат статуквото, или промяна. Това важи и за Европа. В България управлява ГЕРБ в коалиция с националистите, с подкрепата на ДПС, в голяма степен. Кой управлява в Европа? Същите - ЕНП с европейските консерватори и реформисти, които са националистически настроени и либералите. Еднакво е статуквото и тук, и там. Битката на БСП е за промяна в България, както и на европейските социалисти е за промяна на една социална България и Европа", обясни той.

Повишаване на доходите и борба с бедността

Според президента на ПЕС няма да има националистическо цунами, както се опитват да ни убедят анализатори, но вероятно ще има ръст на националистическите партии и добави, че в Европа този тип формации нямат обща цел и са в постоянни конфликти. "Десните предадоха идеята за солидарността и единността и всеки да се чувства с по-добра перспектива. Те заложиха на пазара и макроикономическите механизми. Разрушиха социалната тъкан на много общества. Има огромно обедняване на хората в много страни. 42% от хората в България са под линията на бедността или живеят в тежки материални лишения, според НСИ. Необходимо е повишаване на доходите и борба с бедността", каза още Сергей Станишев. Той припомни че манифестът на ПЕС - "Нов социален договор за Европа" е истински ляв документ, с конкретни социални мерки. "Такава фундаментална промяна трябва да се случи и в ЕС, и в България", отсече кандидатът за евродепутат от левицата. Той беше категоричен, че е работил и ще работи с всички български евродепутати по въпросите, които касаят българския национален интерес.

Най-голямата заплаха за България е да бъдем изтласкани в периферията на Европа

"България е в ЕС. Нейното настояще и бъдеще е свързано с неговото развитие. Затова трябва да се борим той да бъде такъв, какъвто искаме и да го има - справедлив, със солидарност между страните, социален и да няма разделение на ядра и периферии в него. Това е най-голямата заплаха за България - да бъдем изтласкани в периферията." По думите му, именно социалната политика е в основата на линията на евросоциалистите, и тя отговаря и на интересите на България, която е най-бедната страна в ЕС. Станишев добави още, че хората трябва да са в центъра на вниманието, а не корпорациите и пазарът. Според него има политически сили, които залагат в кампанията и политиката си на несигурността, и страховете на хората.

Помолен да коментира ситуацията с оставката на земеделският министър Порожанов, Станишев заяви, че подобен акт би отпушил събраната негативна енергия. "Хората са гневни, че институциите в страната не функционират достатъчно ефективно и прозрачно. В крайна сметка за какво са еврофондовете? Те са израз на европейската солидарност към България, да се помогне на страната ни, която е по-назад в социално, икономическо и инфраструктурно отношение да навакса и да се приближи до средния стандарт в ЕС. Когато има злоупотреба с еврофондове, това е скандално и трябва да има променени механизми на по-стриктен контрол, така че и европейските данъкоплатци да са сигурни, че парите им се използват по предназначение и реално да се помогне на икономиката ни", обясни президентът на ПЕС. Според него у нас непрекъснато се говори за еврофондове, но реално те отивали в ръцете на един кръг от хора. "21 години след членството ни в ЕС сме все на опашката. Значи имаме проблем тук - у нас", заключи Сергей Станишев.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови