Шаламанов: Може да разполагаме с F-16 преди лятната ваканция

Сега даваме много по-малко за отбрана, отколкото по времето на Варшавския договор, твърди бившият военен министър

OFFNews 19 януари 2019 в 14:02 5346 0

България би могла да разполага с F-16 преди лятната ваканция. 

Това каза за радио "Фокус" министърът на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г.  и член на Атлантическия съвет на България Велизар Шаламанов. Той обясни, че с приближаването на местните избори наесен, парламентът може да има проблеми с вземането на решения в срок. 

България трябва максимално бързо да изпрати писмо заявка за придобиване на F-16 до САЩ. В рамките на 3-4 месеца след това САЩ трябва да изпрати до България писмо с приемане на предложението. Това е и договорът, който страната ни трябва да подпише и ратифицира. Следващата критична стъпка е да бъде платена цялата сума по договора, за да започнат първите стъпки на изпълнението, обясни Шаламанов.

Той уточни, че този проект за превъоръжаване е сложен и за доброто му решение е необходимо създаване на силен програмен офис, който да води преговорите със САЩ и след подписването на договора да стане съвместен офис за цялостна трансформация на ВВС и армията.

F-16 е най-добрият самолет във военнотехнически и стратегически план. Предстои подготовка на пилотите ни за управлението на такъв самолет“, каза още Велизар Шаламанов. 

Демагогия е да се говори, че разходите за превъоръжаване са в конкуренция със социалните програми. Отбраната ни се гарантира от член 5-ти на Вашингтонския договор, който е много по-различен от Варшавския.  Изисква се всяка страна да развива отбранителни способности в рамките на нейните човешки и бюджетни възможности. От срещата в Уелс изискванията са съвсем ясни - 2% от БВП за отбрана, като над 20% от тях за превъоръжаване. Това е много по-малко от времето на Варшавския договор, когато харчехме от 6 до 10% за отбрана“, уточни Велизар Шаламанов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови