''Шалом'' в писмо до правителствата на Нидерландия и Австрия: Преразгледайте позициите си за влизането на България в Шенген!

Александра Маркарян 07 декември 2022 в 08:15 6249 3

Проф. Александър Оскар

Снимка Фейсбук/Личен профил

Проф. Александър Оскар

Организацията на евреите в България "Шалом" призова Нидерландия и Австрия да преразгледат позициите си относно решението, свързано с присъединяването на България към страните членки на Шенгенското пространство, на което те се противопоставят. "Шалом" изпрати отворено писмо до посланиците на двете страни Н. Пр. Симон ван дер Бург (Нидерландия) и Н. Пр. Андреа Икич-Бьом (Австрия) с копие до служебния министър на външните работи Николай Милков.

В него се казва:

"Ваши Превъзходителства,

Българската еврейска общност винаги е била неделима част от българския народ. Българските евреи винаги са намирали начин да изразяват своята гражданска позиция в защита на националните интереси на България. Така е било по време на Парижката мирна конференция (1919 г. - 1920 г.), така е било и на втората Парижка мирна конференция (1946 г. - 1947 г.) в края на Втората световна война, когато българските евреи излизат в защита на българската държава.

Днес очите на българския народ са обърнати към Брюксел. За нас, българските евреи, е от изключително значение България да бъде равноправен член на евроатлантическото семейство. Осъзнаваме важността на опазването на европейските граници и сме уверени, че българската държава ще положи всички необходими усилия за тяхното опазване, за да гарантира сигурността, благополучието и добруването на гражданите на Европейския съюз. В същото време сме силно разтревожени, че отлагането на присъединяването на страната ни към Шенгенското свободно пространство, което допълнително ще подхрани и без това засилващия се евроскептицизъм и национален шовинизъм.

Ние, организациите, представляващи българските евреи, сме изненадани, че Австрия и Кралство Нидерландия възпрепятстват присъединяването на България, независимо от факта, че Европейският парламент, както и голямата част от държавите членки на Европейския съюз гласуваха за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Считаме за наш дълг да призовем Вашите правителства да преразгледат позициите си относно решението, свързано с присъединяването на България към страните членки на Шенгенското пространство.

Вярваме, че Обединена Европа почива на принципите на взаимно сътрудничество, солидарност и взаимна подкрепа. Само така най-добре могат да бъдат гарантирани сигурността и бъдещето на гражданите на Европейския съюз.

Ваши Превъзходителства,

Разчитаме, че нашата позиция ще бъде доведена до знанието на правителствата на държавите, които представлявате".

Под изпратеното на 6 декември писмо са се подписали председателят на организацията проф. Александър Оскар, Максим Делчев (Централен израилтянски духовен съвет), Виктор Меламед (Офис на Американския еврейски комитет в София), Николай Гълъбов (Федерация на ционистите в България).

През май 1946 година, два месеца преди Парижката мирна конференция, на която се решава съдбата на България след края на Втората световна война, Централната консистория на евреите в България изпраща изложение по повод положението на българските евреи през фашисткия режим и след 9 септември 1944 година, в което подчертава ролята на страната ни за спасяването на българските евреи и настоява при разглеждането на мирния договор с България да се има предвид "този голям актив на българския народ в това отношение, с който днес малко народи в Европа могат с чест да се похвалят".

Публикуваме цялото изпратено тогава изложение, предоставено ни от ОЕБ "Шалом":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

3

luba6a2016

07.12 2022 в 15:37

необразованите чалгарийци никога няма да разберат от къде им дойдоха всичките беди,в пъти по-огромни,отколкото византийското и турското присъствие ...

865

2

Constanza

07.12 2022 в 15:13

Авторите на това писмо сякаш живеят в друга държава - една такава спретната, подредена...