Шампиони на преференцията: Гласовете за Габриел и Йончева са почти равни

2722 гласа не стигнаха на Велизар Енчев да извади Иво Христов от Европарламента

OFFNews 30 май 2019 в 09:36 5904 0

С обявяването на окончателните резултати от евроизборите ЦИК публикува и пълен списък на преференциалните гласове.

Ето как изглеждат те в листите на първите пет партии, които ще изпратят свои представители в Европейския парламент. Най-много преференциални гласове е събрала водачката на листата на ГЕРБ Мария Габриел, а на второ място с почти идентичен резултат е номер 1 в листата на БСП Елена Йончева. Двете са получили съответно 82 536 и 82 009 гласа.

Листата на ГЕРБ не се размества и макар че седмата поред Лиляна Павлова получава най-много преференции след Габриел, те не успяват да я придвижат напред. Засега ГЕРБ изпраща 6-има души в Брюксел: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов (СДС). Много вероятно е обаче Габриел отново да стане еврокомисар и тогава Павлова ще влезе на нейното място.

Пренареждане има с листата на "БСП за България". Там петият Сергей Станишев отива на второ място заради висок брой преференции - 30 268. Така депутатите на БСП ще са Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов. Съвсем малко гласове не са достигнали на Велизар Енчев от гражданската квота също да стане евродепутат. Той е получил 20 986 преференции. Ако Енчев бе взел още 2722 гласа, то той щеше да пътува за Брюксел вместо бившия президентски съветник Иво Христов.

При ДПС пренареждане няма, но първите двама - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски - обявиха, че се отказват. Евродепутати стават Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели.

Избирателите на ВМРО също пренаредиха листата и освен първия Ангел Джамбазки в Брюксел ще замине и номер 4 в листата - режисьорът Андрей Слабаков.

От Демократична България за Брюксел заминава водачът на листата Радан Кънев, който е събрал 34 735 преференциални гласа. Втори е Стефан Тафров с 13 794 гласа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови