Шефът на Дианета е в България, води молитва, открива джамия

OFFNews 14 юни 2019 в 17:20 2871 0

Снимка mihraphaber.com

Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф. д-р Али Ербаш е в България за официални срещи, съобщават редица турски медии.

Той е посрещнат на софийското летище от посланика на Анкара у нас Хасан Улусой и главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи. След церемонията по посрещането гостът е приет в турското посолство. Програмата му предвижда среща с Мустафа Хаджи и посещение във Висшия ислямски институт в София.

Според официалното съобщение, в плановете за визитата му е включена и голямата обедна петъчна молитва в софийската джамия Баня баши, която трябва той да води. Въпреки, че проф. Али Ербаш пристигна още вчера в София, за посещението на висшия ислямски духовник у нас до късния следобед в петък нямаше съобщение в сайта на Главното мюфтийство, нито в този на турското посолство.

Мюфтии от Балканите, посланици и консули на Турция се очаква да пристигнат в Хасково за официалното откриване на Ески джамия, която е най-старата действаща на Балканския полуостров, съобщава днес сайтът Haskovo.net. Храмът е бил затворен за основен ремонт, продължил година и половина, а средствата са осигурени от Главното мюфтийство, уточнява изданието. Ремонтът е бил извършен от майстори дърворезбари от Македония. Утре в 13 ч. ще се състои ритуалът по откриването на джамията, а половин час по-късно ще започне традиционната мюсюлманска служба.

Дианетът е ключова институция в Турция със 117 000 служители. Бюджетът на този комитет по религиозните въпроси за 2019 г. е 2,1 млрд.лири и е 5 пъти по-голям от този на MIT – агенцията за разузнаването. Държавната му издръжка за тази година бе увеличена с 34,4%, докато тази за министерството на науката и технологиите бе орязана с 56%.

В края на март т.г. турският външен министър Мевлют Чавушоглу провокира скандал с изказването си в Текирдаг в момента, когато българският парламент приемаше Закона за вероизповеданията, който ограничи външното финансиране за божиите служители. Той каза тогава, че поне два пъти турската държава се е намесвала в подготовката на законовите поправки. „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, заяви министърът на предизборна среща с изселнически организации в Текирдаг.

Чавушоглу каза също, че Турция работи ден и нощ за интересите на турските общности в чужбина и че това е един от приоритетите на външната политика на Анкара. Последваха 5-часови разговори в Букурещ между вицепрезидента Фуат Октай и българския премиер Бойко Борисов, който така и не получи извиненията на турската държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови