Шефът на Топлофикация подал оставка заради криза на доверието с кмета Фандъкова

Елен Герджиков: Борис Бонев трябва да стане зам.-председател на СОС

OFFNews 20 ноември 2019 в 06:09 4935 0

Независимият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев трябва да стане зам.-председател на СОС. За него гласуваха много хора и те трябва да имат адекватно на броя си представителство. 

Това заяви шефът на СОС Елен Герджиков по БНТ. Сега само групите в Столичния общински съвет имат право да излъчват зам.-председатели, с приемането на новия правилник обаче такава възможност ще бъде предвидена. Бонев е член на тази работна група. Освен него в нея са Силвия
Христова от ГЕРБ, председател, съпартиецът й Ботьо Ботев, заместник, Милка Христова и Диана Томова от БСП, Методи Лалов и Иво Божков от ДБ, както и Карлос Контрера и Валентин Иванов от „Патриоти за София“. 

Ако Бонев ме е подкрепил за председател на СОС, това означава, че той е отказал да влезе в политическото клише, смята Герджеков. Гласуването беше на първата сесия на новоизбрания СОС и бе тайно, но сметките показват, че Борис Бонев е сред 33-та общински съветници, подкрепили преизбирането на Елен Герджиков от ГЕРБ. Независимият съветник отказа да каже за кого е гласувал. 

От думите на Герджиков стана ясно, че изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Кремен Георгиев е подал оставка, заради криза на доверието между него и кметът Йорданка Фандъкова, не само по лични причини.  

Георгиев бе смятан за близък до бизнесмена Христо Ковачки.

Надзорният съвет има правомощията да избере изпълнителен директор и те са го направили максимално бързо, каза Герджиков по повод назначаването на новия шеф на Топлото Александър Александров. В началото на отоплителния сезон е важно да се гарантира готовността, обясни Герджиков. 

Не мисля, че мотивите за оставката на директора на „Топлофикация-София“ са само лични, заяви вчера и лидерът на групата на столичните социалисти Калоян Паргов. Той поиска три комисии да изслушат шефовете на дружеството. 

Дълговете на "Топлофикация" са пределно ясни. По-голямата част от тях са предмет на специален договор с БЕХ. Този договор се изпълнява. Краткосрочните задължения към "Булгаргаз" също се погасяват. Ще бъдат върнати част от средствата на "Топлофикация", които бяха депозирани в КТБ, и тези средства ще отидат за погасяване на краткосрочните задължения към "Булгаргаз", коментира председателят на СОС. 

Общинският съвет трябва да стартира процедура заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие за намиране на външен мениджмънт на дружеството със задължения за инвестиции в модернизация, каза още Елен Герджиков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови