Ще има ли най-накрая истинска битка за кмет на Пазарджик?

Мая Младенова 05 октомври 2019 в 10:33 12047 0

Снимка Уикипедия

Изборите на 27 октомври са вероятно първите от 2011-а година насам, в които отговорът кой ще е бъдещият кмет не е предварително ясен. 

Истинска битка се задава между настоящия градоначалник и вече трети мандат кмет Тодор Попов и кандидатът на ГЕРБ Иван Панайотов.

Доскоро никой не допускаше сериозно, че след 27 октомври ще има промяна в управлението на града. Попов "царува" в Пазарджик от 2007-а, което ще рече, че партията на Борисов никога не е имала свой кмет в града. 

Попов, който досега винаги се кандидатираше като независим, без изненада отива за четвърти път на избори. Този път е издигнат от местна коалиция („Новото време“) от малки формации. В нея влизат "ВМРО - Българско национално движение", "Новото време", "Обединени земеделци" и "Съюз на свободните демократи“. И макар мнозина в града все още да са убедени, че мандат номер 4 му е в кърпа вързан, не на същото мнение са хората на ГЕРБ. Този път партията на Борисов е решена да хвърли сериозни усилия в кампанията на своя кандидат - Пожарникарят на годината Иван Панайотов.

За тези местни избори в Пазарджик се регистрираха седем кандидати за кмет. Повечето от тях вече са се явявали на кметски избори, а други са настоящи общински съветници.

БСП този път не издигна свой кандидат, а подкрепя местния предприемач Благо Солов. В момента той е общински съветник от коалиция "Съюз за Пазарджик - НФСБ и НС", а на предишните избори също се кандидатира за кмет и остана трети с 14,53%. Неговата кандидатура не се приема еднозначно. Той е добре познат в областта покрай участието си в местната власт и веригата мебелни магазини "Явор", чийто създател е. Подкрепят го и "Земеделски народен съюз", "Партия на зелените", "Социалдемократическа партия", НФСБ, и "Движение за радикална промяна Българската пролет".

Издигнатият от ГЕРБ Иван Панайотов е дългогодишен ръководител на пожарната в областта, наскоро излезе в пенсия, родом е от Панагюрище. Дългата му кариера начело на дирекцията го прави достатъчно разпознаваем и одобряван в лично и професионално качество, затова има силни шансове да стигне до балотаж. Дали силите ще му стигнат за повече? Традиционно ГЕРБ няма силни позиции в Пазарджик – видно и от продължителното управление на Попов. 

В надпреварата не за пръв път влиза и бившият шеф на Националната служба за сигурност Арлин Антонов ("Български социалдемократи"). Кариерата на Антонов се развива стремглаво от Пазарджик - след емблематичната полицейска акция в ромския квартал "Изток" ("Токайто") от 1992 г. Това е период, в който престъпността в "Токайто" излиза от контрол - махалата е терен за проституция, бели робини, убийства, наркотици, оръжие. Рано сутринта на 28 юни ромският квартал осъмва плътно блокиран от полицейски части. Започва претърсване сграда по сграда, човек по човек. Спасени са 70 момичета, вързани, насилвани и обучавани за проститутки. Сред тях е и отвлечена и брутално изнасилена многократно жена, която по-късно издъхва. Полицията трупа камари откраднати вещи, наркотици, оръжие. Следват присъди за няколко души, а скоро след това Антонов е повишен до шеф на НСС. Кандидатирал се е за кмет и преди. Макар да е уважаван в Пазарджик, Антонов от години не живее в града и трудно би се преборил за мястото на кмет.

"Демократична България - обединение" издига Николай Янев - син на местен строителен предприемач, който е в листата с общински съветници на ГЕРБ.

Със свой кандидат за кмет излиза "Атака" - това е Цанко Бангьозов. Учителят по български и литература сега е общински съветник.

Местната коалиция "Алтернативата на гражданите" (АБВ, "Движение 21" и "Алтернативата на гражданите") издига Атанас Шопов - също общински съветник - от АБВ.

Победа за големия отсъстващ в изборите?

Големият отсъстващ в Пазарджик на тези местни избори е ДПС и това не изненадва никого. По традиция, движението не излиза със свой кандидат в областния град, а играе в по-малките общини. Усещането, че победата ще отиде именно при тях, обаче е неизбежно. В последните два парламентарни избора именно 13 МИР Пазарджик е избирателният район, от който депутат става Делян Пеевски. Подкрепата за него набъбва не с гласове от Пазарджик, а от селата и други общини.

Името на настоящия кмет и на знаковия ДПС-депутат често се споменават заедно. Анализатори и журналистически публикации на местните избори през 2015 г. отбелязаха, че Тодор Попов печели много убедително в селата точно в секции, в които през 2014-а ДПС е спечелило също така убедително парламентарните избори.

Сред по-явните връзки с ДПС е и фактът, че Попов бе подкрепен за председател на Националното сдружение на общините именно от ГЕРБ и ДПС.

Успешен кмет или успешен играч

В дванайсетте си години като кмет Тодор Попов несъмнено има заслуги в развитието на града, който "живна" и се разкраси след двата поредни мандата на Иван Евстатиев (БСП). По времето на Попов бе и първият основен ремонт на центъра на Пазарджик "от демокрацията насам", който завърши със спорен естетически резултат. Въодушевлението на жителите взе да охладнява, след като дълбоките социални и икономически проблеми не помръднаха - в града лесно работа не се намира, високите заплати са изключение, местният бизнес върви трудно, а младите хора рядко виждат перспектива и напускат бързо след завършването си. 

Една от групите, от които кметът се радва на стабилна подкрепа, е тази на пенсионерите. Пред камери Попов прегръща дамите от местните клубове и ги нарича "моите абитуриентки", помага за дейността на клубовете и за организиране на излети и други мероприятия.

Междувременно, управлението му бе белязано с две знакови събития. Дясната ръка и шеф на кабинета на Попов Татяна Стоянова бе застреляна пред дома си през януари 2015 г. И досега извършителят не е открит. През април 2015-а разследване на bTV пък показа неприлично разточителното за човек на общинска заплата имение, в което живее кметът в пазарджишкото село Паталеница.

На четирите си явявания на избори Попов никога не е бил издиган от голяма партия. Въпреки това изглежда работи успешно с целия спектър и изглежда владее отлично политическата игра. На изборите досега се явява и печели като независим. Като такъв спечели и първите си два мандата, а подкрепа за него тогава обяви СДС.

През 2015 г. на балотажа в Пазарджик до урните отидоха 35 026 избиратели от общо 102 565. Това прави 34,15 на сто избирателна активност. Попов взе 58,98% (близо 20 000 гласа). Втори остана кандидатът на ГЕРБ Найден Шопов с 14 000 гласа (41,02%).

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови