Ще признае ли ЦИК тези подписи? (видео)

OFFNews 31 март 2019 в 19:35 4704 0

Демократична България вече събира подписи за явяването си на евроизборите на 26-и май, въпреки че ЦИК все още не е публикувала официалната бланка.

Това се вижда на видео, изпратено до редакцията на OFFNews.

Има ли нарушение в случая?

Според главния секретар на ДСБ Емил Мачиков за събирането на подписите няма проблем, тъй като в хронограмата на ЦИК има краен срок за представянето на подписите, но не и начален момент, от който процесът трябва да стартира. Освен това ставало дума за типов документ, който е идентичен на тези от предишни избори и отговаря на изискуемите по закон реквизити.

"Имаме разрешение от Столична община и не сме в нарушение", категоричен е той.

Все пак Мачиков се застрахова, че ако бланката за евровот 2019 г. е по-различна, от използваната от обединението, събраните подписи няма да бъдат внесени в служба ГРАО за проверка.

"Правим го на наш риск. Ако има промени, значи просто сме си загубили времето", категоричен е секретарят на ДСБ.

Според него "всички основни партии" вече са започнали събирането на подписите и Демократична България не е изключение.

OFFNews потърси за коментар пресслужбата на ЦИК. Оттам обявиха, че официалната бланка за подписите ще бъде качена утре на сайта на комисията и че в момента не могат да гарантират дали няма да има промени във формата на документа.

"Демократична България действат на тяхна отговорност. Би трябвало да се ползват документите, които публикуваме и се обнародват в Държавен вестник. Все пак има нов Изборен кодекс", заявиха от ЦИК пред медията ни.

Като цяло изискуемите по закон 2500 подписа не е проблем за основните партии. Дори и събраните до момента имена да се окажат недействителни, Демократична България има достатъчно време до 10 април, за да представи проверен от ГРАО списък с много повече имена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови