Сидеров иска Караянчева и Борисов да реагират, след като ВМРО и НФСБ го свалиха от председателския пост

OFFNews 11 юли 2019 в 20:28 2683 0

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров внесе писмо при председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с което иска от нея да обяви "за нелегитимно и отмени решението на част от парламентарната група на Обединени патриоти за промяната на името на формацията и отстраняването му като председател на ПГ."

От "Атака" твърдят, че депутатите от ВМРО и НФСБ са нарушили нормативни уредби на парламента, както и коалиционното споразумение между трите партии в т. нар. малка коалиция.

Подобни решения е разписано да се взимат с единодушие от общо деветимата членове на Политическия съвет на коалицията (по трима от всяка партия, включително лидерите Сидеров, Симеонов и Каракачанов) и чак след това могат да бъдат правени промени в ръководството на ПГ, които вече изискват единодушието на 27-те народни представители, аргументира се зам.-председателят на парламента от "Атака" Явор Нотев.

Председателят на парламента Цвета Караянчева впоследствие заяви, че е разпоредила проверка на правния отдел на НС и ще вземе отношение по казуса, когато заключението на отдела е готово.

Сидеров днес поиска и свикване на коалиционен съвет ГЕРБ–ОП, както и заседание в петък на Политическия съвет на малката коалиция. От ВМРО и НФСБ обаче са категорични, че подобно заседание е ненужно и няма да присъстват.

Лидерът на "Атака" заяви още, че е "говорил с премиера Борисов и в близките дни се очаква да имат среща".

"ГЕРБ трябва да се произнесе. Не може да бъде в позиция на пасивност. Тук става дума за управленската коалиция”, призова Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови