Сидеров поиска парламентарна комисия да разследва делото срещу Левски

OFFNews 19 февруари 2018 в 15:03 5926 0

Лидерът на Атака Волен Сидеров ще предложи анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни истината за т.нар. съдебен процес срещу Васил Левски, на който той е осъден на смърт от османската власт за криминално престъпление.

Това обяви Сидеров пред журналисти и пред събралите се симпатизанти на "Атака" пред паметника на Левски в София да почетат паметта на Апостола на свободата.

Той отбеляза, че вече е установено документално, че убийството на слугата Стойчо в една ловешка къща не е извършено от Левски.

"Има достатъчно документи, има Османски отдел в Народната библиотека, всичко това трябва да бъде проучено от една компетентна комисия", каза лидерът на Атака.

Сидеров съобщи, че ще предложи депутата Станислав Станилов за неин председател.

"Специалната отоманска комисия, в която участват и българи за съжаление, издава смъртна присъда на Левски въз основа на едно-единствено свидетелство на неграмотен човек - някой си Вутьо, че Левски е убил слугата Стойчо", посочи лидерът на "Атака", цитиран от БТА.

Левски всъщност е осъден за криминално престъпление по чл. 174 от тогавашния турски наказателен кодекс, а не за това, че прави комитети и организация за революция, отбеляза той.

Сидеров посочи, че за комитетите и комитетската дейност тогавашната османска власт е предвиждала заточение. В същото време, виждайки, че това е предводителят на всички тези комитетски дела, те са бързали тихомълком, без много шум, такава е била директивата - да се направи процес тук, не в Цариград, в София, която тогава дори не е столица на вилаета, и да завърши със смъртна присъда, коментира Сидеров.

Искаме да се преразгледа този процес, Левски да бъде оневинен, че е убиец, защото, ако си спомняте, когато се искаше канонизирането му, от църквата имаше контрааргумент, че той е извършил убийство, заяви лидерът на "Атака". По думите му това петно, лепнато върху паметта на Левски, трябва да бъде изчистено.

От партия "Атака" поднесоха венец на паметника на Васил Левски в столицата по повод 145 години от неговата гибел. Много хора, сред които ученици, се редят на опашка в дъжда, за да положат цветя и да почетат паметта на Апостола на свободата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови