Сименов подал сигнал срещу ДАБЧ, но първо го консултирал със "съратника" Каракачанов

OFFNews 01 ноември 2018 в 11:33 4777 3

Вицепремиерът Валери Симеонов лично е подавал сигнал за злоупотреби в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), но преди да го предаде на компетентните органи, се консултирал с колегата си Красимир Каракачанов.

Това стана ясно от изявление на Сименов пред медиите в Министерския съвет.

Пред медии Симеонов даде „малко предистория": през лятото на 2017 г. е получил сигнал за злоупотреби в работата на агенцията, които касаели именно даването на българско гражданство. „Сигналите бяха от едно лице, което поиска дискретна среща с мен“, каса Симеонов, след което обяви и името на информатора - Катя Матева, към онзи момен все още служител в Министерството на правосъдието, пряко отговаряща за българското гражданство.

„На тази среща ми бяха предоставени данни и сигнали, подадени в по-ранен период до ДАНС. Тъй като аз нямах как да преценя достоверността на тези предоставени ми факти и данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник Красимир Каракачанов, тъй като предложението за председател на агенцията беше от тях, и след като го информирах и получих от него съгласие, подадох тези материали на съответните специализирани служби, които са копетентни институции по тези сигнаи“, разказа Симеонов, който не даде възможност за задаване на въпроси и защо не е предал директно сигнала в прокуратурата и ДАНС, а е трябвало да го консултира.

И като доказателство за работата си той посочи, че е подал сигнала няколко месеца по-късно в неговия кабинет. Това станало през октомври 2017 година, като той предоставил „писмена информация“ и „устно“ запознал „представителите на компетентните институции“. След около две седмици направил и втора среща, за да се поинтересува как върви работата и с това ангажиментите му по случая приключили.

След което обясни, че още като получил сигнала, без да уведомява за това председателя на агенцията, няколко пъти го предупреждавал „много да внимава“ и „да си отваря очите“ за подобни злоупотреби, „тъй като това е изключително позорен шамар не само в лицето на агенцията, но и за България". "Доколко той се е съобразил, ще разберем от делата, които са заведени от прокуратурата. Мога да подчертая, че като длъжностно лице съм направил всичко, което е било по силите ми и това, което съм искал да направя“, допълни той.

Симеонов не знае доколко неговият сигнал е основата за последната акция в ДАБЧ„Не ми е работа да се интересувам. Аз фактически отговарям на исканията за оставка, които са определено несъстоятелни“, допълни Симеонов, отговаряйки на призивите за оставка на „гласовитите представители“ на БСП, ДПС и Воля.

Симеонов обясни, че мотивите за исканата му оставка били заради това, че трябвало да упражнява контрол върху агенцията и че дори бил неин принципал. След котео изясни какви са му правата спрямо агенцията – със заповед на премиера Бойко Борисов му е възложена единствено координация на ДАБЧ.

„Смея да твърдя, че до момента стриктно и прецизно си изпълнявам задълженията и доказателства са фактите, че в началото на юни заедо със съдействието на Министерството на правосъдието, МВР и Министерството на външните работи, в моя кабинет успяхме да постигнем законови промени за трудовата миграция, което даде право на достъп на големи групи хора от български произход да се влеят в пазара на труда през 2017 и 2018 година“, обясни Симеонов и допълни, че ако през 2016 година броят на тези хора у нас бил нула, към тази година в пазара на труда са се включии 7700 човека.

Като втори резултат от работата си той посочи промените за т. нар. Синя карта за граждани на трети страни с български произход.

„Третият резултат, също видим – това е засилването на работата на ДАБЧ с българските общности в чужбина, в мащаби, които одосега не са били налице“, похвали се още Симеонов.

Според него исканията за оставка са несъстоятелни, защото той е „администратор, който трябва да координара ДАБЧ“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

3

ds

02.11 2018 в 11:31

този не може да е толкова прост - да обяви името на информатора!?

17439

1

мнение от IP

01.11 2018 в 13:53

Е това е само още едно основание да си подаде оставката-не предава сигнал за корупция и иска съгласие!?!? от политически "съратник" да го направи.