Симеонов може и да не стане шеф на Националния съвет за хората с увреждания

Няма начин вицепремиерът да не подаде оставка, коментира социалистът Антон Кутев

OFFNews 25 октомври 2018 в 12:47 2235 0

БСП, ДПС и "Атака" не искат вицепремиерът Валери Симеонов да е председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. От ГЕРБ ще мислят по въпроса. 

Най-вероятно ще има промени между двете четения на проекта за нов Закон за хората с увреждания, в който е записано, че ресорният вицепремиер председателства съвета. В момента на този пост е Валери Симеoнов, срещу когото от началото на седмицата има протести заради изказването му за "кресливи жени" с "уж болни деца" по адрес на майките на деца с увреждания, които настояваха за изготвянето и приемането на този закон. 

"Смятам, че няма никаква драма и след консултации и обсъждане, текстът може да претърпи промени", коментира зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Самият председател на социалната комисия към Народното събрание и бивш социален министър (2013-2014) Хасан Адемов от ДПС определи предложението Симеонов да оглави съвета като скандално. И поиска да се запази сегашното положение - социалният министър да ръководи структурата. ДПС дори ще внесат това предложение между двете четения.

От "Атака" също са на мнeние, че идеята Симеoнов да оглави съвета не е добра. "Не ми се струва удачно да се приема такъв риск, както от вносителите, така и от поддръжниците, а може би и като избор на вицепремиера Симеонов. Това е мое мнение", коментира Явор Нотев и добави, че вчера е имало среща между тримата съпредседатели на "Обединените патриоти". Там тази тема била обсъдена.

"Самият закон не ми изглежда лош. Идеята да се качи нивото от министър на вицепремиер е добра. Проблемът е, че в този случай вицепремиерът е нелепо избран, лоша кандидатура на лошо място", коментира социалистът Антон Кутев. По думите му няма как Симеонов да не подаде оставка и това ще стане рано или късно.

От НФСБ заявиха, че "само като лежиш на леглото не можеш да паднеш". Коментарът беше на Йордан Апостолов и дойде в отговор на въпрос дали е редно Симеонов да оглавява съвета. Депутатът припомни, че това предложение е внесено много преди сегашния скандал с изказването на вицепремиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!