Симеонов за новоназначената Дариткова: Цветя и рози по пътя ѝ прашен, карамфили за наш'та любов

Ще има ли трусове в парламента, отговарят партийните лидери

OFFNews 28 март 2019 в 12:12 5035 0

След като Цветан Цветанов подаде оставка като лидер на парламентарната група на ГЕРБ вчера заради скандала с апартаментите, днес премиерът Бойко Борисов обяви, че той ще бъде заменен от сегашния председател на парламентарната комисия по здравни въпроси Даниела Дариткова.

Въпреки съмненията, че неговата оставка може да причини проблеми за парламентарната работа, днес пленарното заседание започна с кворум от 122 депутати. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче повтори притесненията си, които изрази снощи, че очаква трусове в парламента вследствие на оставката на Цветанов.

"Естествено, че аз имам притеснения, че ще има определени проблеми с работата от тук нататък в парламента с различните парламентарни групи", заяви Симеонов. "Цветанов все пак до момента извършваше много сериозна координационна работа между групите - съгласувателна дейност, така да се каже. Може би ще има някакъв преходен период, но бих пожелал всичко най-добро на г-жа Дариткова - цветя и рози по пътя ѝ прашен и карамфили за наш'та любов", допълни многозначително той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров обаче заявиха, че не очакват проблеми в работата на парламента.

"Г-жа Дариткова е един от най-старите и високопоставени кадри в ГЕРБ, така че това си е техен вътрешнополитически избор и ние няма защо да го коментираме. Ние ще работим с този, когото си изберат партия ГЕРБ", заяви лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки.

Той още допълни, че по-скоро се наблюдава консолидиране на парламента отколкото наличието на каквито и да било проблеми. "Всички парламентарно представени партии, с изключение на БСП, бяха в зала. Регистрираха се и парламентът работи с много по-голям кворум, с много повече народни представители", допълни Марешки. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също заяви, че не очаква трусове или проблеми с кворума в парламента. Той още допълни, че ще подкрепи оставката на Цветанов, тъй като това е негова "волеизява". 

"Даниела Дариткова е един комуникативен човек, спокоен и не виждам проблеми по отношение на комуникацията с нея. Ще работим с Дариткова. Не виждам проблем, затова, че се променя председателят на ПГ на ГЕРБ. Не виждам драма. Предвиждах такива размествания", каза още той.

Мнение изрази и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви, че от партията ще подкрепят оставката на Цветанов, тъй като е "въпрос на лична воля". По повод назначението на Дариткова Карадайъ допълни, че това също е решение на ГЕРБ.

"Ние, в ДПС, си взимаме нашите решения и си ги изпълняваме и не позволяваме никой да ни се меси. От наша страна ние не се месим в решенията и на другите политически партии и парламентарни групи“, каза Карадайъ.

Оставката на Цветан Цветанов е точка първа в дневния ред за утрешното пленарно заседание на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови