Синдикат иска оставката на Асен Василев заради ''дупките на чорапогащниците на учителките''

OFFNews 16 февруари 2023 в 10:20 11233 12

Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

Думите на бившия вицепремиер Асен Василев пред bTV "Когато оставиш учителите да ходят с дупки по чорапогащниците, както имахме 10 г. такъв период, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да трябва да навлизат нови кадри", предизвикаха взрив от недоволство.

  

Синдикат "Образование" обяви, че е безкрайно възмутен и шокиран от грозните думи, казани за българските учители от лидер на "Продължаване промяната". От профсъюза допълват, че хората в една държава, които не уважават своите учители, обричат държавата на упадък и разпад.

"Политик, г-н Асен Василев, означава човек, който гради политики и според Платон – "Умение да се грижиш за всички граждани и по възможност да ги направиш от по-лоши по-добри…"

Българските учители, г-н Асен Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление!

Вие ги сочехте, че работят най-малко в Европа,

Вие им казахте, че работят некачествено,

Вие ги нарочихте, че се занимават с политика и им го забранихте със закон, като ги убеждавахте, че политика и политик е нещо порочно и не е за учители.

Защо, г-н Асен Василев, не бяхте прочели поне Макиавели, който казва, че политиката е знание за правилно и мъдро управление?", се казва в гневно съобщение на синдиката до медиите.

От там напомнят, че дори последните две увеличения от миналата година не са станали по предложения на "Продължаваме промяната". Първото е заложено в закона, а второто беше по предложение на друга партия, напомнят от профсъюза. И допълват, че правителството, управлявало преди ПП, е увеличило двойно учителските заплати, но то се е обезличило поради инфлацията "по вина и на Вашето управление".

"Затова, г-н Асен Василев, нямате експертизата да говорите за българското образование, за българските учители и още по-малко за тяхната "нормалност" и външен вид! Синдикат "Образование", г-н Асен Василев, настоява незабавно да си подадете оставката като лидер на партия, като преди това се извините на българските учители! Припомняме, че българските учители са в стачна готовност и са готови за протести в очакване на бюджет 2023", заявяват още от профсъюза.

"Невежество, популизъм, лъжи. За сведение на Асен Василев учителската професия се превърна в една от най-привлекателните, именно по времето на ГЕРБ. Реформата и заплащането в образованието е един от най-големите ни успехи. Асен да се тревожи за "Джемкорп" и за скритите договори с "Газпром", защото учител не е виждал от абитуриентския си бал", реагира и бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов на страницата си във файсбук.

По въпроса за "Джемкорп" Василев обаче казва, че нищо не тежи на правителството "Петков". 

"Девет страници необвързващ меморандум е това, което не ни нанася никакви щети. Хората, нанесли щети на държавата, са в списъка Магнитски", е категоричен бившият вицепремиер.

По думите му големият проблем на страната е, че никой не гони хората, които крадат обществени средства.

"Не можем да вървим напред, докато държавата е като пробита лейка и отвсякъде тече", смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

12

Читателка

18.02 2023 в 17:59

Асене, ти не познаваш психиката на сегашното учителство, за сэжаление. Това са хора, които са чели комунистическите книжки, обучавали са се по методите на Макаренко - защото до там се е развила нашата педагогическа наука.Ама там е и заспала. Тази наука, която е за времето, когато се подгатвяха "широкопрофилни специалисти", отдавна мирие на мухъл, отдавна се нуждае от основна смяна на парадигмата. Защото ако тогава децата се вкарваха в калъп и се искаше всички не само да изглеждат еднакво, но и да мислят еднакво, сега децата са информирани, търсещи и много трудно можеш да ги вкараш в същия калъп. Ама педагогиката на Макаренко не разрешава да има различни - някои по-умни, други по-талантливи, трети по-кративни..И тук нашият макаренковски учител блокира и не може да се справи. И като не може да се справи, започва да стачкува за все повече пари и да твърди, че работата му е недооценена....

1000

11

PaulPierce

18.02 2023 в 10:22

Не е прав за липсата на морал и интелект в училищата ли? За кое не е прав?

-240

10

редовно четящ

16.02 2023 в 20:30

За съжаление днешните учители масово са нискоинтелигентни. Няма как да бъдат уважавани. Появи ли се нещо читаво, самите те бързат да го смачкат. Пример - учителят Теодоси Теодосиев. Що мръсни номера изтърпя...но не се отказа от делото си.

10298

9

AntiZ

16.02 2023 в 18:44

Тия да не се пенят! Абсолютно е прав Василев! Даже е деликатен. Каквито са учителите, такива са и родителите, децата, лекарите, политиците, военните, инженерите, архитектите, администрация, шофьори, пешеходци...Изключения? Има, естествено! Колкото да подчертаят правилото. Чалга в политиката, чалга в медиите, чалга в образованието. Това е положението, Минке!

12182

8

sawall

16.02 2023 в 16:18

Уви, прав е Асен, ама хамалски се е изразил. А тези "синдикати" дето говорят като изпълнители на ГЕРБ... Просто не ви е срам. Заради хора като вас майка ми я беше срам да каже, че е учителка.

Аз от себе си и от приятели и техните деца виждам как последните добри учители се пенсионират вече, и не случайно сме на дъното на класациите по грамотност. Да, заплатите са едно от условията (и да, по времето на ГЕРБ имаше някакво подобрение, макар и от дъното до минималното допустимо ниво), но нито е единственото (не съм сигурен, че и ПП разбират това), нито пък заплатите са реално добри.

723

7

user4eto

16.02 2023 в 13:00

"Българските учители, г-н Асен Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление!"

Е, как да усетите за 6 месеца от които 2 минаха във формалности и 4 в постоянни нападки и подривна дейност срещу управляващите.
Айде без глупости. Знаете много добре защо го е казал и в чия ползва. Но в момента явно защитавате тези които за 20 години ви закараха до дъното. Което не говори добре за вас. А все пак сте учители, нАл тЪй?

1000

6

Пейка

16.02 2023 в 12:02

Да бил поне Макиавели прочел...пппп... аре, бе, работници, селяни и прости учители (по кандидат-студентско писанье), поне Макиавели....божеее...и каква оставка искат, от какво?! Да бил прочел поне?!?!...ББ-то питахте ли го и призовавахте ли го какво (да) чете?! Апропо, педагогика преди 25 години учеха само неуспелите да влязат право и психология...пИдагогика.

-1655

5

ob1

16.02 2023 в 11:44

И с какво по-точно не са ок от синдиката? С това, че образованието е последна дупка на кавала? С това, че заплатите са смешни? Б@си, Асен е казал директно как стоят нещата, те искат да ги лъже. Ми добре бе, всичко е наред, имате яките средства, училищата светят, имаме учени на световно ниво и резултатите на учениците не са плачевни. Това ли искате? Гушкайте си к. ангелов с чутовните успехи в грижите за вас!

9018

4

Em Em

16.02 2023 в 11:37

Царят е гол, но синдикатите искат това да си остане тайна.
Нещастни тунеядци. Бойко редовно ви захранваше с европейски парички и бяхте кротки пуделчета.

1687

3

Пенчо Прикарчин

16.02 2023 в 10:59

Какви синдикати бе!? На тези им дай само да лапат, да смучат и да сд лигавят.