Скандалът с ЧЕЗ ще се разраства по международна линия, прогнозира Корнелия Нинова

Държавата е лош стопанин, когато я управлява мафията. Как може във Франция, Белгия, Унгария същата услуга да е държавна и да се управлява добре, и да печели, пита председателят на БСП

OFFNews 04 март 2018 в 12:07 9708 1

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ ще се разраства по международна линия, прогнозира лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за БНТ тази сутрин.

"Чешкият премиер обвини българския в лъжа. Борисов заяви: "Той ми изпрати документи, ето ги". Г-н Бабиш излезе и заяви: "Не съм му пращал документи". Проблем голям за Борисов и за България.

Когато Борисов каза, че държавата ще влезе в сделката, чешкият премиер отговори: "Отивайте при ЧЕЗ да се разберете". Като излъжеш един премиер, какво да очакваш, освен той да ти покаже, че няма да стане?" попита Нинова и заключи, че "Борисов и правителството ни изложиха пред Европа. Поставиха държавата на колене", защото сега всичко зависи от това какво ще реши един човек - Гинка Върбакова от Пазарджик.

Тя коментира напрежението, предизвикано от сделката така:

"Някой купува една трета от преносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност. Някой ще контролира през сметките за ток живота на три милиона българи, а няма много информация кой е този, кой финансира сделката, как ще се връщат тези пари - дали няма да се връщат през увеличение на сметките на българите. Много въпросителни, малко отговори. Всичко това създаде тази ситуация".

БСП настояват правителството да гарантира 3 неща.

"Първото е националната сигурност, тоест да се знае, че от този, който купи тази компания, няма да зависи дали някой ден преносната мрежа ще бъде изключена. Втората гаранция е за хората - цените на тока да бъдат поносими към социалния им стандарт. Трето, някой да понесе отговорност за състоянието, до което докараха този случай. Някой трябва да понесе политическа и друга отговорност, ако се налага", настоя Нинова.

Тя посочи още, че изказване на Върбакова пред депутати на съвместно заседание на парламентарни комисии са показали ясно, че ГЕРБ стоят зад нея:

"Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, на тази комисия в Народното събрание разбра истината. Представете си инвеститор, който купува това голямо нещо. Идва в парламента, за да отговаря на въпроси: как, откъде, защо, и произнася политическа реч, в която напада председателя на опозиционната партия и президента на държавата. Като тази политическа реч е написана и повтаря едно към едно пресконференция на ГЕРБ, дадена преди три дни. И на децата им стана ясно, че зад нея стои политическата подкрепа на ГЕРБ."

По думите на Нинова проблемът със сделката е "заровен в миналото", в продажбата на 33-те процента остатъчен дял на ЕРП.

"Симеон Сакскобургготски продава 67% през 2004 г. Нося договора за продажба. Тук пише много интересни неща. Например, че запазват 33%, за да може държавата да участва в управителните органи, във вземането на решения. Задължава купувача ЧЕЗ да информира за всяко действие държавата, всяка година да дават отчети. Има забрана да се продава на офшорни компании. А сега имаме кредити от офшорни компании. Когато 33% са били все още държавни, държавата е получавала дивидент - 40-45 млн. годишно. Тоест продажбата на тези 33% от Бойко Борисов през 2011 г. анулира всички тези условия и вече държавата няма никаква възможност нито да участва, нито да има информация, нито по някакъв начин да осъществява контрол, нито да получава дивидент", заяви Нинова.

Тя допълни, че тази седмица цялата сделка ще бъде дадена на прокуратурата и призова ревизията на сделките на прехода да започне от ЧЕЗ.

"Някой трябва да носи отговорност. Не може в държавата постоянно да се случват грабежи, несигурност и никой никога да не носи отговорност. Затова е чувството на несправедливост у хората", посочи тя.

На въпроса добро или лошо е държавата да влиза в управлението и забележката на водещия, че "БДЖ, като е държавно, на какво прилича?", Нинова отговори:

"Държавата била лош стопанин. Държавата е лош стопанин, когато се управлява от мафията. Когато се управлява от държавници, не е лош стопанин. Как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която тук ЧЕЗ предоставя да е държавна и да се управлява добре, и да печели? Защото този, който е начело на държавата нещо е объркал. Когато се слеят мафия и политика и те управляват държавата, няма как да са добър стопанин.

Не говорим за национализация, а за пазарни, модерни, но с ключова роля на държавата, като здраве, публични услуги и т.н."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10902

1

Мариян

04.03 2018 в 18:58

Корни, все пак как може млада дама на 28 г. от село Крушовица да си купи Техноимпекс, сестро? Кой оцени Техноимпекс, кои бяха другите кандидат-купувачи, колко пари извади от своя собствен джоб?