Скопие: Божидар Димитров вреди и на македонците, и на българите

OFFNews 14 август 2014 в 13:55 9638 7

Снимка historymuseum.org

Божидар Димитров.

Твърдението на Божидар Димитров, че македонизмът е престъпление срещу човечеството, което трябва да бъде разгледано от съдилищата в Страсбург или Хага, разгневи македонската преса.

Димитров работи както срещу македонския, така и срещу българския народ, пише скопският вестник "Дневник".

Позициите на Божидар Димитров не са нови. Той наистина е директор на Националния исторически музей, но при нас директорите са много по-свободни и си позволяват да казват много неща - коментира пред изданието преподавателят от СУ Наум Кайчев.

Македонският историк Тодор Чепреганов е на мнение, че изказванията на шефа на НИМ се използват в моменти, когато трябва да се разгорещят отношенията между двете държави.

Как може в 21 век той да казва, че македонизмът е измислица. Как може идентичността на един народ да бъде дадена на съд в Страсбург? - пита Чепреганов. 

Безспорен факт е, че в България е имало голяма македонска имиграция, но историята показа, че македонската нация успя да оцелее и без държава, твърди Тодор Чепреганов.

Възможно е Уинстън Чърчил да е македонец. Много прилича на македонец. В лицето особено. Към края на живота си... Същински македонец, коментира преди 2 години пред OFFNews.bg Божидар Димитров.

Според него много политици в Македония взимали български паспорти, още докато са на важен пост в западната ни съседка:

„Подават молби чрез посредници, да не ги познаят тук. После получават. И си живеят живота. Като свършат, с парите им си правят хотели в Приморско, фабрики в Габрово и други. Знаете ли колко скрити македонски инвестиции има в България. Другата техника е да купуват апартаменти - в София, в Слънчев бряг, и да ги дават под наем, да печелят”, казва историкът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови