След 8 часа дебати депутатите приеха окончателно бюджета на НЗОК за догодина

OFFNews 27 ноември 2018 в 21:00 3684 0

След 8 часа дебати депутатите приеха окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г.

През преходните и заключителните разпоредби на бюджета се правят изменения в 18 други закона. 

Това беше остро критикувано от опозицията. Още по време на дебатите от БСП обявиха, че ще дадат бюджета на Конституционния съд. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви в пленарната зала, че промените в толкова много закони са "тежък удар върху българското законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент". 

Веднага след нея на трибуната излезе депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова.

"Сигурна съм, че Корнелия Нинова не знае как да осигури лекари в най-отдалечените населени места. Въпреки че ги обикаля, тя по-скоро се занимава с фауната, отколкото с проблемите в сектора", каза тя.

След окончателното гласуване на текстовете здравният министър Кирил Ананиев благодари на депутатите и определи бюджета като "много по-добър от настоящия". "Убеден съм, че времето на безвремието в здравеопазването приключи", каза той. 

За догодина в бюджета на здравната каса са предвидени почти 4,3 млрд лв. приходи, което е с 418,4 млн. лв. повече от тези за 2018 г. Предвидените разходи пък са в размер над 4,3 млрд. лева, което е с 489 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Очаквано с бюджета на здравната каса беше решено здравните вноски през 2019 г. да останат 8%. Депутатите решиха още новите лечебни заведения - регистрирани за първи път след 1 януари 2019 година, да не могат да сключват договори с НЗОК.

И през 2019 година остават лимитите на лечебните заведения за болничната помощ. Няма да има облекчаване при направленията в доболничната помощ за преглед при специалист или изследвания. Отхвърлена беше и идеята на социалистите да бъде създаден и отделен фонд за лечение на хората, които нямат здравни осигуровки, за да бъде осветлено точно колко пари дава държавата за лечението им. 

С бюджета на здравната каса беше решено още Фондът за лечение на деца в чужбина да бъде закрит до 31 март догодина, а функциите му да бъдат прехвърлени на НЗОК.

Освен това депутатите сляха Изпълнителната агенция по трансплантации и "Медицински одит". От началото на следващата година функциите им се поемат от нова мегаагенция - "Медицински надзор".

Депутатите удължиха работното си време до приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Той предвижда от 1 юли догодина минималната пенсия да се увеличи на 219,43 лв, а максималният - ще се увеличава от 910 лв. на 1 200 лв. Предвижда се и увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв.

Утре депутатите ще продължат с разглеждането на държавния бюджет за 2019 година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови