След Иванчева: Променят правилата за окови на краката

Бившата кметица на Младост напуснала болница днес без белезници

OFFNews 09 август 2018 в 15:48 3834 0

След Иванчева: Променят правилата за окови на краката

Правилата за конвоиране на арестанти ще бъдат променени. Това стана ясно думите на главен комисар Васил Миладинов,  директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията". Той даде брифинг пред журналисти пред сградата на Централния софийски затвор.

Цитиран от "Фокус", той посочи още, че с негова заповед са променени правилата за конвоиране на лишени от свобода лица. „Пак по моя заповед е създадена комисия, която изготвя новите правила, която ще бъде утвърдена от министъра на правосъдието - Цецка Цачева, след като бъде готова", уточни той.

По думите му до края на седмицата новите правила ще бъдат изготвени, но не се знае точно кога ще бъдат прегледани от Министерството на правосъдието.

Васил Миладинов коментира още, че старите правила за конвоиране, са свързани с предотвратяването на бягство на затворници. На въпрос защо Иванчева е била с пранги в съда, а организираната престъпна група на Димитър Желязков–Очите, днес не са били с такива окови, той отговори, че не може да даде информация за този случай.

"В повечето затвори има правила, които се определят на база оценка на риска за всеки отделен случай“, уточни той.

Миладинов обясни, че тази сутрин, съблюдавайки всякакви човешки права, бившият кмет на район „Младост“-София Иванчева е излязла без белезници от болницата. По думите му разпространената днес снимка в социалните мрежи е стара и е от деня, в който Иванчева влезе в болница. 

В същото време адвокатът на бившата кметица на "Младост" Марин Марковски е абсурдно "жена, която е 40 кг с мокри дрехи, да бъде оковавана с пранги на краката". 

По обясненията му Иванчева в момента е в сградата на Специализираната прокуратура без пранги на краката.

"Тя досега беше настанена в болничния стационар на болницата към Софийския затвор. Днес са позволили да се извърши ядреномагнитен резонанс, което прави чест на прокуратурата. С това изследване ще видим дали туморът на хипофизната жлеза е нараснал. И затова днес, след като Иванчева приключи със запознаването с обвинението в съда, ще положи грижа за здравето си“, обясни той.

Адвокатът посочи, че предстои до 15 август да се запознаят с обвиненията по делото и след това ще има право на искания за доказателства и възражения. „После прокуратурата ще прецени кое е основателно и кое – не“, уточни Марковски. Той коментира, че след като се вдигна шум в медиите прангите са били свалени от краката на Иванчева и тя е ходила на изследвания без тях, като и в момента също няма такива.

„Надявам се Иванчева да е едно добро начало такова нещо да не се случва скоро. Докато лежеше в болницата също не ѝ даваха да пие енергийни напитки, но ѝ даваха да се боядисва“, каза Марковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови