След арестите в агенцията за българите в чужбина: Нинова видя опит на ГЕРБ да хвърли партньора си на кучетата

OFFNews 30 октомври 2018 в 16:15 2210 0

Лидерът на БСП Корнелия Нинова сравни акцията в Държавната агенция за българите в чужбина опит на ГЕРБ "да хвърлят на кучетата" коалиционния им партньор във властта - ВМРО.

Според нея най-голямата партия се опитва да прехвърли отговорността на партията на вицепремира Красимир Каракачанов.  Тя сравни ситуацията с предишен период, когато ГЕРБ са почувствали заплаха за правителството и постъпили по същия начин с един друг партньор - Реформаторския блок и Петър Москов.

Нинова припомни, че заедно с ГЕРБ са измислили реформата с ваксините и премиерът го е защитавал с доводи за сериозна реформа в сектора и намаляване на цените на лекарствата. "Като стана напечено, премиерът, за да спаси собствената си кожа, хвърли Петър Москов и Реформаторите на кучетата. Когато види заплаха за правителството, хвърля отговорността върху малкия партньор. Ще повярваме в намеренията на управляващите да се борят с корупцията, когато и големият партньор си понесе отговорността", каза лидерът на левицата на пресконференция в централата на БСП.

Тя подчерта, че ГЕРБ и ВМРО управляват заедно и заедно трябва да носят отговорността. "Който е нарушавал законите на България и е извършил престъпление, трябва да си носи отговорност. Това е принцип, който важи за всички. Но защо сега, след като се оказва, че от няколко години се знае какво се случва в Агенцията за българите в чужбина?", попита председателят на БСП.

Тя припомни, че в края на миналата година от пресата във Франция е описана ситуацията, дори е посочено, че корупцията в агенцията достига на равнище министър, дори вицепремиер.

"Не са взети никакви мерки. Имало е и вътрешна информация от български служби. Защо сега? Твърди се, че ВМРО през всички тези години е имало отношение към тези процеси", каза още тя. 

"Ще повярваме в борбата с корупцията и ще работим да се сложи край на този модел, когато до подсъдимите олигарси седнат подсъдими политици от всички цветове", коментира още Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!