След скандал в парламента екопротестите ще продължат

OFFNews 30 юни 2020 в 17:23 3246 2

Снимка БТА

Председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Заседанието на парламентарната комисия по околна среда и водите, което трябваше да постигне консенсус за Закона за биологичното разнообразие, протече със скандали и представителите на екокоалицията „За да остане природа в България“ го напуснаха, като обявиха, че протестите продължават.

Доц. Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей каза, че във философията на Закона за биологичното разнообразие научният подход трябва да бъде определящ и водещ за опазване на биологичното разнообразие в България. Според него в противен случай страната ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви.

На думите му реагира остро един от участниците в дискусията, който се представи като собственик на земя, и заговори за имотни терористи.

От „За да остане природа в България“ напуснаха заседанието и обявиха, че ще протестират във вторник 7 юли 2020 г.

Учените и неправителствените организации настояват в проектозакона да бъде гарантиран научният подход при управлението на защитените зони. Освен това не са съгласни със съсредоточаването на почти цялата власт за решения в ръцете на министъра на екологията.

Андрей Ковачев от "За да остане природа в България" заяви, че е нужен нов работещ закон, а настоящите предложения за "Натура 2000" трябва да отпаднат. Тома Белев пък подчерта, че животните не признават административни граници и е нужен специфичен подход, а според ЕК не управляваме екодирективата за биоразнообразие правилно. "МОСВ предлагало корупция на едно гише, защото се съсредоточава всичко в ръцете на министъра", отбеляза Белев.

Симеонов заговори за зелена хунта

След протестите миналата седмица от ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят предложенията на НФСБ, които искат собственици на земи да участват в мерките, които ще бъдат прилагани в техните парцели и земи в "Натура" 2000. “Не виждам нищо лошо в това. Нали точно това е демокрацията да има повече мнения, обсъждания от всички страни, които са засегнати. Изведнъж обаче те са изключени. Когато поставим въпроса за тяхното право да обсъждат какви мерки ще бъдат прилагани в техните земи, зелената хунта става, фръцка се и напуска. Казват, че ще правят протести. В същото време ГЕРБ казват, че няма да приемат директно предложенията, без обсъждане, без коментар. Това става в момента. Затова в началото започнах, че някаква форма на психическо отклонение наблюдавате тук чисто в политически план", коментира лидерът на НФСБ Симеонов.

Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро (НФСБ), новият начин за управление на защитените зони у нас - цялата власт за това да е у него - било с цел да се постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директивни на ЕС. Това били последните тенденции.

"Защита на природата насила няма как да стане", заяви той, и отбеляза, че настоящата нормативна уредба не може да реши всички проблеми.

"В голяма част от изказванията на дискусията за биологичното разнообразие имаше политически послания и продължавам да отстоявам за позицията за конструктивен и експертен подход", коментира след заседанието председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови