След скандала в УХТ: Студенти уличиха Пламен Моллов в лъжа и оневиниха Константин Бачийски

Ректорът води война със Студентския съвет, Академичният съвет отстрани председателя му за това, че изрази позиции - пишат те до медиите

Александра Маркарян 28 октомври 2022 в 12:26 7197 0

Пламен Моллов

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Пламен Моллов

Студентският съвет на Университета по хранителни технологии уличи ректора си Пламен Моллов в лъжа и го обвини, че води война със студентите си. Съветът изпрати позиция до медиите днес, след като преди дни ректорът им обвини депутата от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски, че е провеждал политическа агитация на територията на висшето училище.

От собствените му думи в писмо с оплакване до председателя на Народното събрание Вежди Рашидов стана ясно, че народният представител е говорил за избухналия през юни 2022 г. корупционен скандал. Тогава председателят на Българската агенция по безопасност на храните проф. Христо Даскалов обвини предшественика си на поста, а сега ректор Моллов, че му е предложил папка с около 100 хил. лева. Подкупът бил с цел Даскалов да не променя режима за контрол на влизащите в България храни през ГКПП "Капитан Андреево". До онзи момент контрола извършваше частната фирма "Евролаб 2011". Впоследствие тя беше отстранена.

Днес студентите изясняват какво се е случило, а именно, че те поканили Бачийски да говори за борбата с корупцията и уверяват той не ги е агитирал политически. Напротив - заявяват, че ректорът им нахлул и се опитал да прекрати събирането.

Те твърдят още нещо - че Академичният съвет на УХТ си е позволил да отстрани председателя на Студентския съвет "за това, че е изразил позиции".

Ето какво се казва в позицията им:

"Във връзка с невярна информация, разпространена публично от ректора на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов за инициатива на нашия Студентски съвет, считаме за важно да осветлим истината по случая.

Водени от интереса на студентите към важните теми от обществен живот, инициираме поредица от срещи с обществени личности, представящи актуални теми от тяхната компетентност.

В тази връзка председателят на Студентския съвет при Университета по хранителни технологии Пламен Петров покани г-н Константин Бачийски на среща по теми „Форми на антикорупция“ и „Предприемачество“.

На срещата не беше поканен само г-н Константин Бачийски, а също така г-жа Яна Вангелова – член на съвета на настоятелите в УХТ – Пловдив и представители на неправителствени организации.

Важно е да се уточни, че г-н Бачийски не беше избран от нас заради партийната му принадлежност, а заради опита и успехите му в борбата с корупцията като народен представител и активен член на антикорупционната комисия в 47-ото Народно събрание.

С неговата работа се свързват знакови успехи в борбата с корупцията в Българската агенция за безопасност на храните и на ГКПП „Капитан Андреево“. А това са институции, където в бъдеще биха могли да се реализирали студенти от нашия университет.

Опасяваме се, че именно гореизброените успехи в борбата с корупцията на г-н Бачийски са причината за некоректните внушения, които проф. Моллов прави в публичното си изявление, понеже името на проф. Моллов беше замесено в скандала по даване на подкуп на служител на БАБХ във връзка с ГКПП „Капитан Андреево“.

Изрично подчертаваме, че г-н Бачийски категорично не е „нахлул“ в университета, нито е правил политическа пропаганда от какъвто и да е характер. Искахме той да сподели с нас ценния си опит, придобит от реални действия в борбата с корупцията. Опит, който не може да бъде открит в учебниците и може да бъде полезен на всеки млад човек, пожелал да се развива и живее в България. Срещата, която Студентският съвет има пълното право и свобода да организира за своите колеги, беше грубо прекъсната от нахлуването проф. Моллов, може би силно притеснен от това, което студенти биха чули за него. Той опита да изгони поканените гости и да накара студентите да напуснат залата.

Жалко е, че проф. Моллов налага цензура, само защото нещо не му харесва. С действията си по време на срещата и с изявлението си до днес именно ректорът проф. Моллов, се опитва да политизира темата и да я ползва в свой личен интерес. Вероятно в опит да измести фокуса от реалния проблем – съмнения за неговото лично участие в редица корупционни скандали, като този с ГКПП „Капитан Андреево“ и други предишни такива, например с фирма "Аладин", чийто собственик твърди, че е бил изнудван, за да няма проблеми с БАБХ. По това време директор на БАБХ е именно проф. Моллов, но веднага след скандала е освободен от длъжността си.

За съжаление, това е поредният опит на ректора проф. Моллов да заглуши гласа на студентите в Университета по хранителни технологии. Сега на прицел сме ние, Студентският съвет, защото не си мълчим и разкриваме случаи на злоупотреби.

Вместо да търси начини да ни обедини около знания и каузи, проф. Моллов опитва да спре дейността на Студентския съвет, като вече отстрани председателя му Пламен Петров. В същото време започна опити за сформиране на паралелни студентски организации, които да следват неговите указания и насоки.

Ние обаче няма да се предадем и ще търсим всеки един законен начин да му се противопоставяме, защото вярваме , че това е нашата мисия – да защитаваме правата на студентите и да се противопоставяме срещу безобразията и корупцията, когато открием такива.

Призоваваме Ви да дадете гласност на този случай, не само заради конкретната тема, а заради нуждата образователната система в България да бъде истински полезна за учениците и студентите. Ние искаме възможности да трупаме знания от опит и чрез експертиза, освен от теоретичната рамка. Това ще ни помогне да мислим критично, да сме функционално полезни на обществото и да участваме активно в процеса на подобряване на живота в България. А може би определени хора в държавата не искат това да се случи?!?

Бихме искали да информираме обществеността, че това не е първи сблъсък на Студентския съвет с проф. Моллов и конфликтът с неговото ръководството (прераснал вече във война срещу студентите и докторантите) датира още от 2021 г.

Студентският съвет се обърна към министъра на образованието и науката с молба за решаване на спора, както и със сигнали за евентуални нарушения в УХТ. На сайта на МОН бяха публикувани резултати от извършена проверка и констатации за нарушения в университета. Едновременно с това, освен към МОН се обърнахме към различни институции със сигнали за евентуални нарушения и нередности в УХТ, които касаят пряко студентите – студентски общежития, спортна зала и др. Описаните действия доведоха до непрекъснато увеличаване на напрежението между ръководството на УХТ и Студентски съвет. То ескалира и доведе до отстраняването на председателя на Студентски съвет Пламен Петров след изразяване на неговата позицията по медиите. Мотива за отстраняването му е „уронване на престижа и доброто име на УХТ“ взето с необосновано решение на Академичния съвет.

Ние не знаем дали има друг съвременен български ВУЗ, в който Академичният съвет да е отстранил студент за това, че е изразил позиции.

Протоколът от този Академичен съвет (публикуван на сайта на УХТ) ни връща към моменти от тоталитарното минало през 80-те години, които сме гледали само в стари български филми от времената, преди да се родим. В същия дух на 80-те е и последната публикация в сайта от „възмутени студенти“, съгласни с публичното линчуване на техен колега. Ние бихме искали да кажем на проф. Моллов, че не „поведението на председателя на Студентски съвет Пламен Петров е безпрецедентно“, безпрецедентна е войната на един ректор с неговите студенти.

С УВАЖЕНИЕ: Ръководството на СС при УХТ - Пловдив".

Освен бивш директор на БАБХ Пламен Моллов е и бивш депутат от НДСВ в два парламента - 39-ото и 40-ото Народно събрание. Той беше представен като един от учредителите на партията на Стефан Янев "Български възход", която е парламентарно представена в настоящето 48-о НС. Моллов беше оттеглен след скандала с БАБХ и "Капитан Андреево".

Пламен Моллов е професор, член е на Етичната комисия към Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови