След срещата с Путин: Турски поток влиза в България (обновена)

OFFNews 30 май 2018 в 18:20 7584 1

Газопроводът "Турски поток" ще стигне до България и ще бъде свързан с българската газопреносна мрежа.

Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин. 

Путин вече е разговарял с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който е дал съгласието си. 

"Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

"Да, можеше да дойде руска тръба навремето през Южен поток, но това са минали събития. Така че по тази тема – ясно и категорично Турски поток влиза на територията на България", допълни Борисов.

По думите му „Газпром“, „Булгартранзгас“ и министрите ще намерят сферата, по която след това да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

„И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през Турски поток – това
става около 34-35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го
разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент заедно с Европейската комисия да намерят
приемливата формула“, каза още премиерът. 

Путин посочи, че Русия е готова да се върне към проекта за строителството на АЕЦ "Белене", ако България реши да го възобнови. 

"На 27 юни в Москва ще има една прекрасна изложба на икони от Средновековието - ще бъде уникално. Чудотворни икони ще докараме тук. Възобновихме доста от културните мероприятия и се надявам все по-често това да става. Говорихме и за руските хеликоптери, които се използват от Афганистан, както и нашите МИГ-ове, които сега са на
въоръжение, докато се сдобием с нови самолети, да можем да ги ремонтираме. Това сме се договорили – извършва се спрямо хеликоптерите, а сега и със самолетите“, каза още Борисов и посочи, че всичко, което се предлага, е одобрено от Европейската комисия.

„Предадох на Путин поздрави от някои колеги от Европа. И като намери време го каня да дойде в България, би било добре да поддържаме добрите отношения. Информирах го и за това, което Европейският съюз прави за Западните Балкани – защото освен магистрали, жп линии, дигитална инфраструктура, има и газова инфраструктура. Влиянието на Русия в Балканите е факт още от Руско-турската война, така че искам да привлечем всички световни лидери, които имат отношение към региона, да помогнат за стабилността, мира, етническата толерантност, да изграждаме, да строим и да не воюваме, а да повдигнем БВП и народите ни да живеят по-добре", коментира премиерът.

Руският президент допълни, че с Борисов са се разбрали още да постигнат договорки за съхраняване на руските паметници в България. 

Борисов благодари на Путин за срещата и напомни, че това е третата среща между двамата - първата е била в Гданск, а втората - в София. 

"Благодаря за възможността след толкова години да съм в Кремъл", каза Борисов, като благодари на Путин и за това, че през всичките тези години са обменяли мисли по телефона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови