След срива на Търговския регистър: Създават център за съхранение на информация

OFFNews 15 август 2018 в 07:55 6181 8

След срива на Търговския регистър: Създават център за съхранение на информация

Снимка Нова тв

След срива на Търговския регистър в четвъртък, правителството ще даде зелена светлина за изграждането на национален държавен център за съхранение на информация. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в интервю за Нова тв. 

По думите му в този център ще се съхранява цялата информация от съществуващите регистри, като своеобразен архив при възможни бъдещи проблеми. До 10 дни в правителството ще бъде внесено предложение освен съществуващите в момента архиви и огледални сървъри, този център да съхранява допълнително информация. В същото време още от понеделник Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) ще направи проверка на всички информационни системи. 

Дончев обясни, че причината за срива на регистъра е техническа - дефектирали дискови устройства, като се работи на денонощен режим за отстраняване на проблема. По думите на вицепремиера засегната от срива е 25 терабайта информация. 

"Не може да се говори за загуба на информация, не може да се манипулира каквато и да е информация и някой да се възползва от нея. МВР и службите са през цялото време с техниците", увери Дончев.

Той поясни, че въпреки че става въпрос за технически проблем, в основата му има човешка вина. "Не допускам това да се е случило с умисъл, но някой не си е свършил работата", заключи Дончев.

По думите му има архиви, които позволяват цялата информация от регистъра да бъде възстановена. 

От Агенцията по вписванията съобщиха в сряда сутринта, че потребителите вече могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.
Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват, се посочва в съобщение на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

8

Тито

15.08 2018 в 13:06

Като слушам какво говори Г-н Томислав Дончев ми се изправят космите по ръцете от срам . Има един стандарт наречен ISO, където всичко така е регламентирано що се отнася за изчислителни центрове че който го е чел господина Томислав му прилича на едновремешен бакалин със химически молив забоден над ухото.

17156

7

aviatora

15.08 2018 в 11:04

https://www.youtube.com/watch?v=s4887bk2WNg&feature=youtu.be

17156

6

aviatora

15.08 2018 в 11:01

Ами нещо за изпълнителната директорка на Пеефски, няма ли да кажете?!!!

11519

5

d0ni

15.08 2018 в 10:18

Най-жалкото от цялата работа е, че сривът е заради некомпетентност, мързел и прехвърляне на отговорности. И в крайна сметка пак ще похарчат милиони за допълнителна администрация.

8000

4

narisuvan

15.08 2018 в 10:12

Сигурен съм, че всеки един отделен кадър на МВР и на службите е способен да възстанови счупен сървър, освен това са способни и да отстранят всеки IT проблем. То даже за какво има IT отдел изобщо, нали МВР и службите са там. Полицайте в БГ са всесилни! И всички са полицай...

20696

2

Новак

15.08 2018 в 09:34

Технически сривове е имало и ще има. Сега най-вероятно ще избушат като главен виновник някое ИТ, ще гръмнат още няколко милиона за нов център, 50% от тези пари ще бъдат за комисионни и подкупи и всичко ще се кротне до следващия срив. А той ще дойде неминеумо защото проблемът не е технически, а организационен. И най-елементартната западна фирма има т.нар Business Continuity Plan - Кой, какво, как и къде прави в случай на срив за възстановяване на бизнеса. Този план включва технически мерки(Disaster Recovery Plan), но основата му е организационна структура. Това го има във всяка уважаваща себе си фирма, но явно не и в държавната администрация. Е, кой е министър на правосъдието та да очакваме такава дълбока мисъл? А и не само на правосъдието. Експериментите, които си правим вече 10 години да ни управляват Тикви водят до такива неща. Който не вярва да прочете “Атлас изправя рамене” на Айн Ранд. И за да е аналогията пълна - вижте на какво дередже е БДЖ.

12044

1

Christina Ostrikova

15.08 2018 в 09:34

Още центрове, още чиновници, още заплати за нищоправене! Некадърници прости, тъпи и нагли!