Смилов: Правителството представя протестите като президентски, но те не са

Ако блокирането на кръстовище стане ежедневие, ефектът му намалява, смята политологът Стойчо Стойчев

OFFNews 31 юли 2020 в 09:28 5017 4

Снимка Архив

Премиерът Бойко Борисов избягва основните въпроси, които протестите поставят - те са свързани с корупционни скандали, а отговор все още няма. 

Това заяви политологът Даниел Смилов по бТВ. Той подчерта, че протестите са подкрепени от обществото, както сочат и проучвания. 

Конституционният съд казва, че президентът е защитен от преки действия срещу него от страна на прокуратурата и той не може да бъде арестуван или подслушван. Прокуратурата може да работи по казуси без да повдига обвинения и да прави формални проверки - да трупа информация и доказтелства, които да използва, когато му изтече мандатът”, коментира Смилов вчерашното решение на КС по поставените му от главния прокурор Иван Гешев въпроси. По думите му съдът е разширил понятието "държавна измяна" - освен, че включва престъпления срещу републиката, но и шпионаж например.

За правителството е удобно да представи протестите като президентски, но те всъщност не са. Виждаме, че имаме формално една конституция, но в главите на определени политици нещата са съвсем различни, каза още Смилов.  

Политологът Стойчо Стойчев обаче обяви, че президентът Румен Радев може да се определи като неформален лидер на протестите. Според него радикална мярка, като блокиране на  кръстовища от протестиращи, винаги крие рискове.“Когато всеки ден е блокирано кръстовището, това става част от ежедневието и няма въздействащия ефект на протестна акция, по скоро досадата да се заобикаля едно препятствие”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

4

Диди

01.08 2020 в 11:00

Професорката Антоанетка, /хъм, звучи малко смешно/ върви повече за модел на "нежното" определение, което даде премиерът за кърджалийската тъпа ...Като психоложка вероятно тя е схванала мигновено това.

6000

3

K Ang

31.07 2020 в 12:56

Политолога Стойчо, ама вие сериозно ли?
Професорката Антоанетка, Политолога Стойчо, Хараланчо, Харизанчо, майкоо...
Гълъбов, как можах да го пропусна!
Цвета на платената "научна" мисъл
Протестът трябва да ги подпука в най-скоро време!

3811

2

Toni2019

31.07 2020 в 12:31

Промиват ни. Създават изкуствен удобен враг и концентрират всичко в него за да ни лепят етикет комунисти и русофили.

Аз протестирам вече 20ти ден срещу мафията и не съм и НЯМА да гласувам за Радев!

3040

1

Любомир Димитров

31.07 2020 в 10:58

Еее, вие какво очаквате от Стойчо !!! Той просто иска да СТОЯТ ГРЕБ, защото пръждосат ли се в небитието за него е чиста загуба в буквалния финансов смисъл, като на оная професорка - Антоанетка!!!