София отхвърли дата за общ празник на Гоце Делчев със Скопие

OFFNews 10 юни 2019 в 21:15 2637 0

Външният министър Екатерина Захариева отхвърли като неприемлива идеята на Скопие паметта на Гоце Делчев да се почита като общ празник в България и Северна Македония на 7 октомври - денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. 

Днес се състоя първото заседание на междуправителствената комисия, създадена след подписването на Договора за добросъседство. Постигнато е единодушие по някои въпроси от античната история и напредък в средновековната, посочи Захариева, а като примери за напредък тя посочи отношенията към светите братя Кирил и Методий и цар Самуил.

Тя подчерта, че споменатата дата "няма как да бъде приета", но все пак двете страни работят по целта комисията да постигне напредък.

„За съжаление, комисията не успя да постигне съгласие по личността на Гоце Делчев. Тяхното предложение е категорично неприемливо за нас. Абсурдно е да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито. Имаме общо разбиране, че не е лесно, но от друга страна, трябва да сме смели, защото искаме само истината и нищо друго. Въпреки че понякога като че ли да кажеш истината изглежда по-трудно, отколкото да повтаряш стотици пъти една лъжа. Аз много се надявам, че така както двамата премиери празнуваха вече Гоце Делчев и не на тази дата, историците в комисията от страна на Република Северна Македония ще проявят същата мъдрост", заяви Екатерина Захариева.

„Ако искаме да изградим приятелство, което никоя криза да не може да разруши, трябва да учим младите хора на истината", добави българският външен министър. По думите ѝ историческите въпроси между София и Скопие трябва да бъдат решени, защото „не бива да внасяме нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз".

„Бих дала шанс на историческата комисия до края на годината, преди да се откажем от нея", подчерта Захариева.

Външният министър Никола Димитров коментира, че Северна Македония е цялостно посветена на решаването на историческите въпроси между двете страни. 

"Убеден съм, че това не е просто защото сме подписали договора, а е много важно за нас самите. Окуражихме историческата комисия да продължи да работи. Този процес ще го завършим заедно с мъдрост и приятелство", заяви той.

Цел на срещата на комисията бе да се направи оценка на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

„Нашата оценка е, че има съществен напредък в политически план за последната година и половина", посочи Екатерина Захариева. „Повече контакти в образованието, по-добра свързаност, по-бързо решение на историческите въпроси – това ми се иска да видя", добави външният ни министър. Тя уточни, че от 1 август 2017 г. са проведени четири срещи между президентите на двете страни и осем между премиерите, а външните министри са се срещали шест пъти на четири очи и десетки в рамките на различни формати.

България ще продължи да подкрепя Република Северна Македония да получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз, но ще съблюдава много стриктно изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония, особено в частта за историята, във всяка преговорна глава, когато страната започне преговори за членство в ЕС, каза Захариева.

Външните министри на двете страни отбелязаха, че Договорът е изиграл катализираща роля за подобряване на отношенията в редица сфери. Като пример посочиха стокообмена, който е нараствал стабилно през 2017 и 2018 г. до 735 млн. евро и 742 млн. евро съответно.

Първите дипломати на двете страни посочиха сътрудничеството в областта на образованието като друг положителен пример. България организира кандидат-студентски борси за бъдещи студенти от Република Северна Македония и през идващата учебна година ще приеме 455 бъдещи бакалаври от западната ни съседка, 205 кандидат-магистри и 40 докторанти, а двете страни ще разширят сътрудничеството си по програмата „Еразъм плюс".

По отношение на транспорта министър Захариева повтори, че Паневропейският коридор №8, който трябва да свърже Адриатическо с Черно море, е основен приоритет не само за двете държави, но и за региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови