Спасителният заем за БДЖ ще се плаща от концесията на летище София

OFFNews 06 юли 2018 в 08:55 2633 0

Спасителният заем за БДЖ ще се плаща от концесията на летище София

Спасителният заем от 104 млн. лв., които правителството отпусна в сряда за БДЖ, ще бъде изплащан от концесията на летище София. Това става ясно от думите на министъра на транспорта Ивайло Московски пред колегите му от правителството. 

Средствата бяха предоставени в последния момент и ще отидат за погасяване на задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г. През последните 10 години не бяха направени опити за оздравяване на дружеството, което само поглъща средства от държавния бюджет.

От стенограмата от последното заседание на правителството, става ясно, че състоянието на БДЖ не е коментирано пред останалите министри. Премиерът Борисов, който обикновено има мнение по всеки въпрос и е обстоятелствен в обясненията си, сега запазва мълчание:

Проект на Постановление за одобряване на допълнителни плащания от централния бюджет по бюджета на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2018 г. за предоставяне на възмездна финансова помощ на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Господин премиер, уважаеми колеги първо искам да изразя огромната си благодарност, както от мен, така и от целия екип на министерството и от името на „Български държавни железници“ към Министерския съвет, към премиера и към министъра на финансите за проявеното разбиране и оказаната подкрепа.

Всъщност с тази сума „Български държавни железници“ спират да дължат към банкови институции, каквито и да е средства. Това изключително много натоварваше дружеството, тъй като там лихвите бяха в много голям размер. Допълнително сумите, които се дължаха бяха с наказателна лихва, заради забавени плащания.

Един дълъг процес, който извървяхме в последните 7-8 години. С тази сума, за която съответно сектор „Транспорт“ ще положи максимални усилия да бъде възстановена към държавния бюджет, знаете, че стартирахме концесията на летище София, където има предвидено авансово плащане, откъдето да бъде възмездено обратно от държавния бюджет. Да не бъдем в тежест, но въпреки това тази помощ спестява на дружеството много милиони под формата на наказателни лихви.
Още веднъж много благодарим за проявеното разбиране и ще положим максимални усилия оттук нататък вече финансово оздравеното дружество да се развива в истински добра посока.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews