Спешните медици в Горна Оряховица готови да оттеглят оставките си

OFFNews 30 януари 2019 в 16:09 1767 0

Снимка БГНЕС, архив

Спешните медици Горна Оряховица са готови да оттеглят оставките си. 

До момента са подадени 28 оставки. Решението им да подадат оставки дойде след нападението над фелдшерката Наталия Арамянова на 22 януари. 

Здравният министър Кирил Ананиев се срещна днес с д-р Емил Николов и д-р Деян Георгиев от Спешния център и представители на гражданско движение „Събуди се" Г. Оряховица, което в момента прави граждански патрули на спешния център.

Ананиев нареди в петък да бъде осигурена 24-часова физическа охрана на филиала.

За една година през него са преминали 11 600 души, а близо 7 хиляди са обслужените адреси. Едва 30% от пациентите, на които е оказана спешна помощ, са постъпили в болница.

По време на срещата са обсъдени и въпроси, свързани с промяна в Наказателния кодекс при вербална и физическа агресия над медицински лица, ефективното разходване на средствата за спешна помощ, промяна в категорията на труд за спешните медици, санкции за хората, които подават фалшиви сигнали към 112, както и липсата на кадри в системата.

Здравният министър още веднъж осъди посегателствата спрямо медицински специалисти и заяви, че Министерството на здравеопазването ще реагира с всички възможни мерки при такива случаи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови