Според ЕК България приема твърде малко мигранти

OFFNews 12 април 2017 в 15:24 3794 1

България, Хърватия и Словакия приемат твърде малко мигранти, обяви днес Европейската комисия при представянето на поредния доклад за изпълнението на квотите за разселване.

България, Кипър, Гърция, Хърватия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения все още не са приели нито един бежанец по споразумението с Турция, се посочва в доклада.

До момента България е приела от Гърция 29 кандидати за убежище при подадени 310 молби. Общо от Гърция нашата страна е обещала да вземе 831 кандидати и досега е изпълнила три процента от това обещание.

От Италия досега у нас не е бил прехвърлен нито един мигрант, при 140 подадени молби и при заявка за приемането на 471 души.

В документа се посочва още, че общо за ЕС има напредък в изпълнението на квотите, но ЕК призовава за повече усилия.

Досега в ЕС са били разселени близо 32 хиляди мигранти. В Гърция преместването си очакват 14 000 кандидати, а в Италия - около 3500, сочат данните, цитирани от БТА.

Комисията отбелязва, че за да бъдат изпълнени квотите до края на септември, необходимо е от Гърция да бъдат премествани поне 3000 души месечно, а от Италия - поне по 1500 души на месец.

ЕК настоява още държавите в ЕС да имат месечни планове за разселване, да увеличат възможностите си за обработване на молбите и да съкратят времето за отговор по тях. Препоръчва се да се избягват и прекалено ограничаващите предпочитания към кандидатите.

В документа е записано, че докато Люксембург и Португалия отбелязват траен напредък по изпълнението на квотите, България, Хърватия и Словакия извършват много малко премествания. Унгария и Полша все още отказват да участват в схемите. До този момент само Малта и Финландия са на път да изпълнят задълженията си в срок.

Комисията отново заявява, че ако държавите не увеличат скоро броя на разселванията, няма да се поколебае да използва правомощията си. 

Досега 4618 сирийски бежанци са получили възможност за безопасно и законно влизане в ЕС по силата на споразумението с Турция. Кипър, Дания, Унгария, Малта, Полша и Словакия не са приели до днес нито един сириец по това споразумение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови