Сръбски депутат замеси България в шпионски скандал, за да отмести вниманието от Русия

OFFNews 21 ноември 2019 в 22:12 2935 0

Милован Дрецун

В ефира на държавната сръбска телевизия депутатът от Народната скупщина Милован Дрецун обвини България, че извършва "хибридни операции" срещу страната му и срещу Русия.

В предаването Дрецун беше поканен да коментира горещия шпионски скандал, който избухна в Сърбия, след като в YouTube се появи видео, документирало как високопоставен сръбски разузнавач получава плик с пари от руски дипломат.

Българинът Христо Грозев, който работи в сайта за разследваща журналистика Bellingcat, успя да идентифицира руснака от видеото - това е зам.-военният аташе в посолството в Белград Георгий Викторович Клебан.

За да измести фокуса от Русия, Милован Дрецун предпочете да говори за разкритието на Грозев, чиято журналистическа дейност няма как изобщо да бъде свързвана с българската държава и разузнаване, както и за позицията на българската неправителствена организация Атлантически съвет, че България е в обсега на ракетните системи С 400, разположени в Сърбия. Атлантическият съвет на България също не е част от държавна или разузнавателна структура.

След това Дрецун заговори за още по-мащабна конспирация, като замеси Хърватия и Северна Македония:

"В Скопие е формиран замаскиран разузнавателен център, където има служители от разузнаванията на България, Хърватия и Македония. Срещу Сърбия се провеждат редица хибридни операции".

От българското външно министерство днес определиха твърденията на депутата като нелепи:

"Това е поредното изявление на депутата от Народната скупщина на Сърбия Милован Дрецун, което не съответства на духа на двустранните отношения. За пореден път през последните няколко месеца народният представител отправи нелепи и неотговарящи на истината обвинения към България, според които обединени служби на съседни на Сърбия държави координират „действия” срещу неговата държава. Министерството на външните работи на Република България най-категорично се разграничава от изнесените „факти” от сръбския депутат Милован Дрецун. Надяваме се, че те изразяват неговото лично мнение. В същото време заявяваме, че България цени високо отличните си отношения с Република Сърбия, които ще развива и занапред" - пише в позицията на българското МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews